Breaking News

Ελβετία Υποκίνηση Ανηλίκου σε Ληστείες


Έξι χρόνια φυλακή και απέλαση από την Ελβετία

"Βρώμικη δουλειά" – Ένας  άντρας υποκινεί  14χρονο σε ληστεία

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ζυρίχης καταδίκασε έναν 36χρονο σε έξι χρόνια φυλάκιση. Είχε προκαλέσει έναν έφηβο για να ληστέψει  έναν συνταξιούχο στο σπίτι και δύο καταστήματα βενζινάδικων.

Το να έχει υποκινήσει τον 14χρονο στις πράξεις ήταν εξαιρετικά κατακριτέο, είπε ένας από τους τρεις δικαστές.

Για τους  δικαστές, ο κατηγορούμενος ήταν ο ‘’εγκέφαλος’’  πίσω από τις επιθέσεις.

Έτσι λοιπόν ο 36χρονος  Σέρβος αντιμετωπίζει έξι χρόνια φυλάκιση για πολλές ληστείες και εκδιώκεται από τη χώρα για δέκα χρόνια.

Είχε υποκινήσει έναν 14χρονο σε τρεις ληστείες λόγω χρεών χρημάτων.

Ο νεαρός 14χρονος  διέπραξε τα εγκλήματα μόνος  του ενώ ο 36χρονος κατηγορούμενος περίμενε έξω στο αυτοκίνητο.

Ο  Σέρβος από το καντόνι του Άαργκαου και υπεύθυνος  τριών ληστειών με τον 14χρονο γιο ενός φίλου του διέπραξε πριν από σχεδόν τρία χρόνια: δύο επιθέσεις σε καταστήματα πρατηρίων βενζίνης στο Ντίσελντορφ και στο Ρέικικον και μία επίθεση σε 75 ετών συνταξιούχο  στο Niederglatt.

Ο 14χρονος οπλισμένος με πιστόλι αέρα διέπραξε τις πράξεις μόνος του ενώ ο κατηγορούμενος περίμενε έξω στο αυτοκίνητο. Το πιο σοβαρό περιστατικό αφορούσε  επίθεση σε μια  γυναίκα στο  σπίτι της, στην οποία το αγόρι κράτησε το πιστόλι στο κεφάλι της και της απέσπασε  τον κωδικό της  πιστωτικής  κάρτας Maestro.  Η λεία των τριών επιθέσεων ανήλθε σε περίπου 4.000 φράγκα, εκ των οποίων ο νέος έλαβε 600 φράγκα. Έχει ήδη καταδικαστεί από το δικαστήριο  ανηλίκων σε ξεχωριστή δίκη.

«Το πιο ανόητο λάθος στη ζωή μου»

Το περιφερειακό δικαστήριο του Dielsdorf καταδίκασε τον Σέρβο που η δουλειά του ήταν κατασκευές με γυψοσανίδες, σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών και απέλαση επτά ετών από τη χώρα τον Απρίλιο του 2019. Τόσο ο δικηγόρος υπεράσπισης όσο και ο εισαγγελέας άσκησαν έφεση εναντίον αυτού, έτσι ώστε η υπόθεση να μεταφερθεί στο ανώτερο δικαστήριο. Όταν ρωτήθηκε από τον δικαστή πώς ένας πατέρας τριών βρήκε την ιδέα να διαπράξει τρεις ληστείες με έναν 14χρονο, ο κατηγορούμενος είπε: «Ήταν το πιο ανόητο λάθος της ζωής μου».

Βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επειδή έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο περίπου 4.000 φράγκα για τροχαία παράβαση στο καντόνι του Aargau, αλλιώς θα έπρεπε να εκτίσει την ποινή στη φυλακή. Τότε θα έχανε ένα συμβόλαιο κατασκευής, εξήγησε ο Σέρβος γυψαδόρος.

"Άρα το παιδί έκανε τη βρώμικη δουλειά γιατί ήσουν πολύ δειλός;" Ρώτησε ο δικαστής. «Το αγόρι έχει πολύ περισσότερη εγκληματική ενέργεια από ό, τι εγώ, δεν θα το έκανα μόνο», είπε ο κατηγορούμενος. Όταν ο δικαστής τον ρώτησε αν είχε μόλις χρησιμοποιήσει το αγόρι ως όργανο, απάντησε: "Όχι, δεν είμαι εγκληματίας."

Ο εισαγγελέας Adrian Kaegi απαίτησε ποινή οκτώ ετών και απέλαση 10 ετών από τη χώρα. "Άφησε τον 14χρονο να κάνει τη βρώμικη δουλειά και έμεινε σαν δειλός στο παρασκήνιο." Ο κατηγορούμενος είναι ένας ψυχρός  υπολογιστής χωρίς συναισθήματα.  Ο δικηγόρος του 75χρονου θύματος απαιτεί ικανοποίηση 25.000 φράγκων. Οι συναισθηματικοί τραυματισμοί είναι ανεξίτηλοι, η γυναίκα βγαίνει από  το διαμέρισμα μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Έχει απομονωθεί λόγω φοβιών.

Πληρώθηκε το πρόστιμο με τη λεία

Για τον δικηγόρο του κατηγορουμένου, το κίνητρο για το έγκλημα δεν ήταν απληστία για χρήματα. Ο πελάτης του ήταν σε άσχημη οικονομική θέση λόγω του μεγάλου τροχονομικού προστίμου. "Πλήρωσε το πρόστιμο στην Τροχαία με τα λεφτά της ληστείας  δύο ημέρες μετά το έγκλημα." Ο δικηγόρος συνοψίζει τις πράξεις ως εξής: "Η εγκληματική ενέργεια προέρχεται από το αγόρι, το κίνητρο από τον πελάτη μου."

Απαίτησε ποινή φυλάκισης υπό όρους 22 μηνών και χωρίς απέλαση από τη χώρα. Επειδή ο πελάτης του έχει ήδη φυλακιστεί για τρία χρόνια, πρέπει να αποζημιωθεί για τη μακρά φυλάκιση με ποσό ικανοποίησης 79.000 φράγκων.

Οι επικεφαλής δικαστές δεν ήθελαν να ακούσουν τίποτα γι 'αυτό.  Το απέρριψαν σαν αίτημα. Αντίθετα, αύξησαν την ποινή κατά ένα έτος σε έξι χρόνια και επέκτειναν την απέλαση από τη χώρα σε δέκα χρόνια. Επιπλέον, ο άντρας πρέπει να πληρώσει στο θύμα ικανοποίηση 7.000 φράγκων. "Ήσουν η κινητήρια δύναμη πίσω από τις ληστείες και οργάνωσες στην εγκληματική αυτή πράξη  το αγόρι", είπε ο πρόεδρος. Ήταν μια δειλή επίθεση σε μια γυναίκα που υπέστη μαρτύριο για μισή ώρα. Η πράξη ήταν ψυχρή και όχι απλώς ηλίθια, όπως ανέφερε ο κατηγορούμενος ως απόπειρα εξήγησης.

 

Πηγή: 20 min

 

Ακολουθείστε μας στο facebook