Breaking News

Ελβετία για προσπάθεια Διεθνούς Επιρροής


 Η εξασθενημένη επιρροή της Ελβετίας στη διεθνή σκηνή προκαλεί ανησυχία στον πρώην πρόεδρο της Ελβετικής Εθνικής Τράπεζας (SNB) Philipp Hildebrand.

Ο Χίλμπμπραντ, ο οποίος τελείωσε αυτήν την εβδομάδα τον αγώνα του για να γίνει ο επόμενος επικεφαλής του Οργανισμού Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να δράσει για να αποκαταστήσει την παγκόσμια φωνή της.

Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα NZZ am Sonntag , ο Hildebrand πρότεινε ότι η Ελβετία θα μπορούσε να μιμηθεί τη Σιγκαπούρη, η οποία ασκεί σημαντική δύναμη μέσω των παγκόσμιων επενδύσεων στην Χώρα αυτή.

Αν και αναγνωρίζει ότι μία τέτοια προσπάθεια εκ μέρους της Ελβετίας, πιθανότατα θα αποδειχθεί πολιτικά πολύ δύσκολο, ο Χίλντεμπραντ πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να βρει τρόπους για να είναι πιο ενεργός στον κόσμο και να προσελκύσει περισσότερες διεθνείς επενδύσεις σε όλους τους κλάδους της Οικονομίας.

«Δεν έχουμε τα εργαλεία για να επηρεάσουμε έναν ολοένα και πιο περίπλοκο κόσμο», είπε. «Πέρασαν οι μέρες που θα μπορούσαμε να βασιστούμε μόνο στο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον, για να δημιουργήσουμε ή να προσελκύσουμε γενικά επενδύσεις, ή και επενδύσεις τεχνολογίας αιχμής. Άλλες χώρες προσφέρουν επίσης τόσο καλές υπηρεσίες για να προτιμηθούν. Δεν είμαστε πλέον ένα μοναδικό σημείο ευκαιριών και οικονομικής ανάπτυξης ή σταθερότητας στον παγκόσμιο χάρτη. "

«Πρέπει πρώτα να παραδεχτούμε ότι έχουμε πρόβλημα και στη συνέχεια να αναπτύξουμε ένα σχέδιο βασισμένο σε αυτό που θα μας κάνει να συνεχίσουμε να ξεχωρίζουμε. Η Σιγκαπούρη γνώριζε ότι για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της έπρεπε να δημιουργήσει πλούτο και στη συνέχεια να τον χρησιμοποιήσει στρατηγικά με ξένες επενδύσεις για να επιβεβαιώσει την επιρροή της. Είναι ένα έργο δεκαετιών, αλλά η Σιγκαπούρη το έχει κάνει καλά »

Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, στους ρυθμούς που επιβάλλει η παγκόσμια πολυπλοκότητα όπως έχει δημιουργηθεί από την συνεχή εξέλιξη. Στο μέλλον η Ελβετία πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί οικονομικό, στρατηγικό, επενδυτικό πόλο έλξης παγκοσμίως, αν θέλει να συνεχίσει να μην εξαρτάται από κανένα και να μην μπεί σε σφαίρες επιρροής άλλων κρατών. Μόνο έτσι θα διατηρήσουμε την ανεξαρτησία μας και την επιρροή της Χώρας μας στα Διεθνή δρώμενα.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθειά του να ηγηθεί του ΟΟΣΑ ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής επειδή δεν είχε αρκετή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνει την τελική περικοπή.

Ο Hildebrand ήταν πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας μεταξύ 2010 και 2012, πριν  παραιτηθεί υπό την πίεση , ιδίως από την πολιτική δεξιά, για μια συμφωνία ιδιωτικού νομίσματος.

Αργότερα προσχώρησε στη  BlackRock , μια κορυφαία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και κατείχε τη θέση αντιπροέδρου εκεί από το 2012.


Πηγή: swiss info


Ακολουθείστε μας στο facebook