Breaking News

Ελβετία 9 Εξελίξεις που δίνουν Ελπίδα

 


9 εξελίξεις που μας δίνουν ελπίδα ότι η πανδημία θα σταματήσει

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αποφάσισε έναν εκπληκτικό αριθμό μέτρων χαλάρωσης που θα τεθούν σε ισχύ τη Δευτέρα, αλλά η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Ωστόσο, υπάρχει η ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό γρηγορότερα από ό, τι μπορεί να σκεφτεί κανείς αυτή τη στιγμή.

Περισσότερο από ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ο φόβος δεν έχει τέλος.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ανακοίνωσε εκπληκτική χαλάρωση την Τετάρτη, η επιδημιολογική κατάσταση όμως δεν δείχνει ακριβώς φως στο τέλος του τούνελ: Οι αριθμοί αυξάνονται, η εκστρατεία εμβολιασμού αυξάνεται και η απειλή από επικίνδυνες μεταλλάξεις δεν μειώνεται. Δυστυχώς, όλα αυτά είναι γεγονότα.

Υπάρχουν όμως και άλλα γεγονότα. Και δεν είναι μόνο πολύ πιο ευχάριστα, αλλά μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να επιστρέψουμε στο φυσιολογικό γρηγορότερα από ό, τι όλα δείχνουν αυτή τη χρονική περίοδο:

 1.       Η μετάδοση δεν είναι τόσο επικίνδυνη στο ύπαιθρο

Η επιστήμη δημιουργεί την ελπίδα: οι ερευνητές αερολυμάτων από τη Γερμανία διαπίστωσαν ότι οι εκπομπές αερολύματος είναι εξαιρετικά σπάνιες στο ύπαιθρο. Το 99,9% των μολύνσεων πραγματοποιήθηκαν σε εσωτερικούς χώρους, όπως σε διαμερίσματα, γραφεία και εγκαταστάσεις φροντίδας. Οι ερευνητές προειδοποίησαν με ανοιχτή επιστολή ότι υπάρχει λοίμωξη σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και αν δεν συναντάτε κάποιον απευθείας, αλλά αν ένα μολυσματικό άτομο είχε προηγουμένως βρεθεί σε ένα δωμάτιο με χαμηλό αερισμό.

Στο ύπαιθρο, ωστόσο, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Υπάρχει κίνηση αέρα, υπεριώδης ακτινοβολία και υψηλότερη ανταλλαγή αέρα. Οι μολύνσεις σχεδόν ποτέ δεν εμφανίζονται στον καθαρό αέρα, και εάν ναι, τότε όχι οι λεγόμενες λοιμώξεις συστάδων, δηλαδή μια συσσώρευση περιπτώσεων, σύμφωνα με τους ερευνητές του αερολύματος.

Γιατί είναι αισιόδοξο;

Γιατί θα υπάρξει περισσότερη ελευθερία σε εξωτερικούς χώρους! Μία από αυτές τις ελευθερίες είναι το άνοιγμα των βεράντων των εστιατορίων και μπαρ από τις 19 Απριλίου. Μπορούμε επίσης να απολαύσουμε συναντήσεις σε πλατείες με σχετικά υψηλό βαθμό ασφάλειας. Ακόμα περισσότερο αν τηρούμε τους κανόνες απόστασης και υγιεινής! Αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι: τα ιδιωτικά πάρτι σε εσωτερικούς χώρους εξακολουθούν να εγκυμονούν κινδύνους.

2.       Το κοκτέιλ antivirus από τη Roche

Ο φαρμακευτικός γίγαντας Roche, μαζί με την αμερικανική συνεργαζόμενη εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals, κατάφερε να δημιουργήσει κάτι πολύ σημαντικό: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμής στις ΗΠΑ, ο συνδυασμός αντισωμάτων των φαρμάκων casirivimab και imdevimab είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο σε συμπτωματικές μολύνσεις κορώνας κατά περίπου 81 τοις εκατό.

Στη μελέτη συμμετείχαν 1500 άτομα δοκιμής που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό με ένα άτομο που στο παρελθόν ήταν θετικό για τον κορονοϊό . Σε ασθενείς με συμπτωματική λοίμωξη, τα συμπτώματα υποχώρησαν κατά μέσο όρο εντός μίας εβδομάδας, σε σύγκριση με τρεις εβδομάδες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Δεν προέκυψαν μη αναμενόμενες σοβαρές παρενέργειες.

Το κοκτέιλ αυτό συνδυασμών αντισωμάτων, εγχέεται κάτω από το δέρμα και έχει ήδη λάβει έγκριση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ . Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξετάζει επί του παρόντος το φάρμακο.

Γιατί είναι αισιόδοξο;

Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, το φάρμακο θα βοηθήσει στην προστασία των ήπιων ασθενών από τον ιό. Θα ήταν επίσης χρήσιμο ως παθητικό εμβόλιο για την πρόληψη της επιδημίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Roche Anderson δήλωσε πέρυσι ότι το φάρμακο θα μπορούσε να είναι μια κρίσιμη γραμμή άμυνας ενάντια στον Covid 19.

3.       Σύντομα έρχονται και περισσότερα εμβόλια

Η Ελβετία θα λάβει περαιτέρω παραδόσεις εμβολίων τους επόμενους μήνες . Ο FOPH αναμένει τουλάχιστον 8 εκατομμύρια περισσότερες δόσεις εμβολίου από τη Moderna και την Pfizer / Biontech έως τον Ιούλιο. Η Ελβετική κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος να συγκεντρωθούν όλοι όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν τουλάχιστον μία φορά μέχρι τα τέλη Ιουνίου είναι ρεαλιστικός.

Γιατί είναι αισιόδοξο;

Όσο περισσότερα εμβόλια έχουμε, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού. Και όσο πιο γρήγορα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμβολιάζεται, τόσο λιγότερο συχνά μπορεί να μεταδοθεί ο ιός.

 4.       Η προθυμία εμβολιασμού αυξάνεται

Η προθυμία των Ελβετών να εμβολιάζονται αυξάνεται. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του ερευνητικού ινστιτούτου Sotomo, το 72% του πληθυσμού θα εμβολιαζόταν κατά του ιού της κορώνας. Οι άνδρες είναι λιγότερο επιφυλακτικοί για τους εμβολιασμούς από τις γυναίκες δείχνει η ίδια έρευνα.

Γιατί είναι αισιόδοξο;

Για να ελεγχθεί η πανδημία και ο ιός να μην μπορεί πλέον να εξαπλωθεί, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πρέπει να εμβολιαστεί. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), αυτό απαιτεί ποσοστό εμβολιασμού 60 έως 70 τοις εκατό του πληθυσμού. Με επί του παρόντος 72 τοις εκατό προθυμία για εμβολιασμό, η Ελβετία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

5.       Η εκστρατεία εμβολιασμού έχει αποτέλεσμα

Περίπου το 7% του ελβετικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 670.000 άτομα (από τις 11 Απριλίου 2021). Από περίπου 2,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολιασμού που χορηγήθηκαν, περίπου 1,8 εκατομμύρια δόσεις ήδη πραγματοποιήθηκαν. Το 4,7% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει μία δόση.

Σε μια διεθνή σύγκριση, προς το παρόν δεν μπορούμε να συμβαδίζουμε με τους πρώτους, αλλά η ταχύτητα εμβολιασμού - όπως υποσχέθηκαν τα καντόνια - μπορεί να αυξηθεί ξανά μαζικά μόλις διατεθούν αρκετά εμβόλια.

Και τα παραδείγματα στο Ισραήλ και τη Μεγάλη Βρετανία δείχνουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να πετύχει. Οι αριθμοί εκεί έχουν μειωθεί τόσο έντονα που οι κυβερνήσεις, έχουν χαλαρώσει μαζικά τα περιοριστικά μέτρα τους. Το πώς αυτό θα επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο θα φανεί σε περίπου δύο εβδομάδες. Στο Ισραήλ, ο αριθμός παραμένει χαμηλός, αν και η χώρα χαλαρώνει μαζικά τα μέτρα πριν από μερικές εβδομάδες και τα εστιατόρια όπως επίσης τα μπαρ είναι γεμάτα και πάλι. Πριν από σχεδόν μια εβδομάδα, ο αριθμός των ασθενών με σοβαρή λοίμωξη μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Γιατί είναι αισιόδοξο;

Τα σχέδια εμβολιασμού στο εξωτερικό φαίνεται να λειτουργούν. Ωστόσο, απαιτείται ακόμη προσοχή. Οι ιοί Sars είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε μετάλλαξη. Εάν το γονιδίωμα αλλάξει σημαντικά, στη χειρότερη περίπτωση οι εμβολιασμοί δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν ενάντια στις μεταλλάξεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να προωθούν τον ρυθμό εμβολιασμού. Και στην Ελβετία πρέπει να κάνουν το ίδιο όλα τα καντόνια.  

6.       Τα τεχνητά αντισώματα

Μια άλλη ελβετική εταιρεία  που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του κορονοϊού είναι η Molecular Partners. Το προϊόν Ensovibep που αναπτύχθηκε από την εταιρεία με έδρα το Schlieren δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε μια κλινική μελέτη φάσης 2 σε ασθενείς με τη νόσο COVID-19. Μόνο τον Μάρτιο η Molecular Partners δημοσίευσε τα θετικά αποτελέσματα ενός δείγματος σε εθελοντές. Μέχρι 700 συμμετοχές υπάρχουν στη δεύτερη και την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών.

 Το Molecular Partners βασίζεται στη λεγόμενη «τεχνολογία DARPin» (Σχεδιασμένες επαναλαμβανόμενες πρωτεΐνες Ankyrin) για το φάρμακο της. Μέχρι στιγμής, αυτό έχει δοκιμαστεί κυρίως στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο και της οφθαλμολογίας. Οι DARPins είναι εξαιρετικά μικρές, τεχνητές πρωτεΐνες. Παρόμοια με τα αντισώματα, έχουν ιδιότητες που εξουδετερώνουν τον ιό. Το Ensovibep δεσμεύει την πρωτεΐνη SARS-CoV-2 πολλές φορές και έτσι εμποδίζει τον ιό να διεισδύσει στα κύτταρα. Ο στόχος της εταιρείας είναι να λάβει έγκριση έκτακτης ανάγκης φέτος.

Γιατί είναι αισιόδοξο;

Επειδή είναι ακόμη ένα φάρμακο για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Και σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες, θα πρέπει επίσης να είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων. Και: Η Ελβετία έχει ήδη παραγγείλει 3,2 εκατομμύρια δόσεις Ensovibep σε περίπτωση έγκρισης.  

7.       Ταχείες δοκιμές και αυτοέλεγχος

Από τις αρχές Απριλίου, κάθε άτομο μπορεί να λάβει πέντε δωρεάν αυτοελέγχους ανά μήνα. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να δοκιμάζονται τακτικά, ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα. Η δοκιμή δεν είναι 100% αξιόπιστη και δεν αντικαθιστά τη συμβατική δοκιμή PCR. Αλλά τι μπορεί να κάνει: Εντοπίζει σούπερ διασκορπιστές - δηλαδή άτομα με υψηλό φορτίο ιών που μπορούν να διαδώσουν τον ιό σε πολλούς.

Γιατί είναι αισιόδοξο;

Από τη μία πλευρά, η γρήγορη δοκιμή (rapid test) μπορεί να εντοπίσει άτομα που δεν γνώριζαν για την ασθένειά τους. Από την άλλη πλευρά, τα τεστ μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν συναντηθούν κάπου πολλοί άνθρωποι.                                                           Όμως: Ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής δεν αποτελεί εγγύηση ότι δεν μπορεί κάποιος να μολύνει άλλους. Το τεστ δεν είναι επίσης υποκατάστατο των κανόνων απόστασης και υγιεινής. Ακόμα και όταν συναντάμε ένα ιδιαίτερα ευάλωτο άτομο, δεν πρέπει να βασιζόμαστε στο αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου. 

8.       Το σπρέι άσθματος

Ο Γερμανός Karl Lauterbach μίλησε ήδη για έναν "παίκτη αλλαγής παιχνιδιών" στη θεραπεία του Covid-19. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο περιοδικό "The Lancet", το φάρμακο άσθματος budesonide είναι πολύ αποτελεσματικό κατά του κορονοϊού. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης παρατήρησαν τα ακόλουθα αποτελέσματα σε ασθενείς με Covid 19 που έλαβαν θεραπεία με βουδεσονίδη, για κατά μέσο όρο επτά ημέρες:

 Μειωμένη διάρκεια θεραπείας σε σύγκριση με εκείνους που πάσχουν από τον ιό, με τη συνήθη θεραπεία χωρίς βουδεσονίδη.

Κατά μέσο όρο, είχαν λιγότερες ημέρες πυρετού από την ομάδα σύγκρισης.

Μετά από δύο εβδομάδες, είχαν λιγότερα επίμονα συμπτώματα από την ομάδα σύγκρισης.

Τα αντιπυρετικά φάρμακα δεν ύπήρχε λόγος να χρησιμοποιηθούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. ( για αυτούς που τους χορηγούνταν η βουδεσονίδη )

Το συμπέρασμα των ερευνητών: Εάν η βουδεσονίδη χρησιμοποιείται νωρίς σε μια ασθένεια Covid, αυτό θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρότερης εξέλιξης της νόσου και να μειώσει το χρόνο έως την ανάρρωση. Ωστόσο, επικρίνεται ότι η μελέτη εξακολουθεί να μην έχει πολλές συμμετοχές σε κλινικές δοκιμές και ότι απαιτείται μεγαλύτερη έρευνα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρχε ομάδα σύγκρισης που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Γιατί είναι αισιόδοξο;

Ένα σπρέι άσθματος ως αποτελεσματική θεραπεία κατά του Covid-19; Θα ήταν τεράστια επιτυχία. Επειδή το σπρέι είναι ήδη μέρος της καθημερινής ζωής για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και δεν έχει σχεδόν καθόλου την δυσκολία των ανεπιθύμητων παρενεργειών. Είναι επίσης αρκετά προσιτό και πολύ εύκολο στη χρήση.  

9.       Ο καιρός θα βελτιωθεί

Είναι φυσικά λάθος να πιστεύουμε πως ο ιός εξαφανίζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας. Οι ειδικοί δεν αποκλείουν πως πράγματι, ο καιρός έχει κάποια επιρροή στη δυναμική μετάδοσης, αλλά δεν υπάρχουν αποδεδειγμένα στοιχεία για αυτό. Ωστόσο, ο καλός καιρός προσελκύει ανθρώπους σε εξωτερικούς χώρους και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι πολύ μικρότερος σε εξωτερικούς χώρους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτό που φέρνει ο όμορφος καιρός είναι καλή διάθεση. Γιατί: Το φως του ήλιου παράγει ενδορφίνες στο σώμα μας, μία από τις πιο σημαντικές ορμόνες ευτυχίας.

Γιατί είναι αισιόδοξο;

Ο καλός καιρός μας δίνει περισσότερη ελευθερία! Μπορούμε να συναντηθούμε με  φίλους έξω, να δραστηριοποιηθούμε και να συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις με περισσότερους ανθρώπους διατηρώντας ταυτόχρονα πολύ χαμηλά τον κίνδυνο εκδήλωσης superspreader αμέσως.

 

 

Πηγή: Watson news

 

Ακολουθείστε μας στο facebook