Breaking News

Ελβετία Επιστήμονες Aνακαλύπτουν την ΄΄Αχίλλειο Πτέρνα΄΄ του Covid 19


 Οι Ελβετοί επιστήμονες ανακαλύπτουν την «Αχίλλειο Πτέρνα» του κορονοϊού

Ερευνητές στο ομοσπονδιακό ινστιτούτο τεχνολογίας ETH Zurich έχουν ανακαλύψει ένα σημαντικό αδύνατο σημείο του Covid-19.  Εάν διακοπεί μια βασική διαδικασία για την παραγωγή των πρωτεϊνών της, ο ιικός πολλαπλασιασμός σε μολυσμένα κύτταρα μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Αυτή η ανακάλυψη, την οποία περιέγραψαν ως «Αχίλλειο Πτέρνα του ιού», μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη αντιικών φαρμάκων που μπορούν επίσης να θεραπεύσουν τους στενά συγγενείς κορονοϊούς σε ένα ασθενή τόνισαν οι ερευνητές.

Η μαγική λέξη είναι «frameshifting». Κατά τη σταδιακή ανάγνωση του σχεδιαγράμματος από ριβονουκλεϊκό οξύ (RNA), το ριβόσωμα (το εργοστάσιο πρωτεϊνών του ίδιου του κυττάρου) περιστασιακά «παραβλέπει» και παραλείπει ενώσεις. Αυτό σπάνια συμβαίνει σε υγιή κύτταρα, επειδή μια σωστά αναγνωσμένη και αντιγραμμένη αλληλουχία οδηγεί σε δυσλειτουργικές πρωτεΐνες.

Ωστόσο, ορισμένοι ιοί, όπως οι κορονοϊοί ή ο ιός HIV βασίζονται σε τέτοιες αλλαγές στο πλαίσιο ανάγνωσης για να ρυθμίσουν την παραγωγή των πρωτεϊνών τους. Ο ιός SARS-CoV-2, που προκαλεί το Covid-19, προκαλεί αλλαγή πλαισίου αναδιπλώνοντας το RNA του με ασυνήθιστο και περίπλοκο τρόπο, έγραψε η ερευνητική ομάδα σε μια δήλωση την Πέμπτη.

"Επομένως, δεδομένου ότι η μετατόπιση του πλαισίου είναι απαραίτητη για τον ιό, αλλά σχεδόν ποτέ δεν συμβαίνει στον οργανισμό μας, οποιαδήποτε ένωση που αναστέλλει τη μετατόπιση του πλαισίου στοχεύοντας αυτήν την πτυχή RNA θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι χρήσιμη ως φάρμακο για την καταπολέμηση της λοίμωξης", δήλωσαν.

Μέχρι τώρα υπήρχε έλλειψη ακριβών πληροφοριών σχετικά με την αλληλεπίδραση του ιικού RNA με το ριβόσωμα του μολυσμένου κυττάρου ξενιστή κατά τη διάρκεια της μεταμόρφωσης του πλαισίου. Όμως, ερευνητές στο ETH Ζυρίχη και τα Πανεπιστήμια της Βέρνης, της Λωζάνης και του Κορκ (Ιρλανδία) έχουν πλέον καταφέρει να παρατηρήσουν αυτήν τη διαδικασία, εξηγούν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Science.

Χημικές ενώσεις

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα βιοχημικά πειράματα, μπόρεσαν να συλλάβουν το ριβόσωμα στη θέση αλλαγής πλαισίου του SARS-CoV-2 RNA. Οι επιστήμονες ήταν τότε σε θέση να εξετάσουν αυτό το μοριακό σύμπλεγμα χρησιμοποιώντας μικροσκόπια κρυο-ηλεκτρονίων.

Πήγαν επίσης ένα βήμα παραπέρα και προσπάθησαν να επηρεάσουν συγκεκριμένα τη διαδικασία με χημικές ουσίες. Βρήκαν δύο χημικές ενώσεις που μειώνουν τον ιικό πολλαπλασιασμό κατά 1.000 έως 10.000 φορές - χωρίς να είναι τοξικά για τα κύτταρα που υποβάλλονται σε θεραπεία με αυτά.

Είπαν ότι παρόλο που αυτές οι ενώσεις δεν ήταν επί του παρόντος αρκετά ισχυρές για να χρησιμοποιηθούν ως θεραπευτικά φάρμακα, η μελέτη έδειξε ότι η αναστολή της ριβοσωματικής μετατόπισης πλαισίου είχε βαθιά επίδραση στην αντιγραφή του ιού. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη καλύτερων ενώσεων που θα μπορούσαν τελικά να χρησιμοποιηθούν στη θεραπεία όλων των κορονοϊών.

"Η μελλοντική μας εργασία θα επικεντρωθεί στην κατανόηση των κυτταρικών μηχανισμών άμυνας που καταστέλλουν τη μεταβολή του ιού, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για την ανάπτυξη μικρών ενώσεων με παρόμοια δραστηριότητα", δήλωσε ο Nenad Ban, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας στο ETH Ζυρίχη και συν-συγγραφέας της μελέτης .

 


Πηγή: swiss info


Ακολουθείστε μας στο facebook