Breaking News

Nutriscore Σωστή ή Λάθος Σήμανση Τροφίμων για την Υγεία ?


 Τι είναι το Nutriscore;

Το Nutri-Score είναι μια διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, η οποία αποτυπώνει χρωματικά την συνολική θρεπτική αξία των τροφίμων και ποτών.

Βασίζεται σε μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (το Α είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα ενώ το Ε είναι σκούρο πορτοκαλί για να δείξει ότι είναι χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας).

Πώς μπορεί να μας βοηθήσει

Είναι η πιο εύκολα κατανοητή ετικέτα. Έρευνες έχουν δείξει πως το Nutriscore είναι αυτό που βοηθά τους καταναλωτές να συγκρίνουν την θρεπτική αξία των τροφίμων σε μια σειρά προϊόντων, πιο αποτελεσματικά και πιο εύκολα.

Το καλάθι του καταναλωτή γίνεται υγιεινότερο. Έρευνα έχει δείξει ότι είναι η ετικέτα που βοηθά καλύτερα στην υγιεινότερη επιλογή τροφίμων, – πράγμα που ισχύει ακόμα και στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος τα μέλη των οποίων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα

Παροτρύνει τους κατασκευαστές τροφίμων να βελτιώσουν τις συνταγές τους. Για να επιτύχουν καλύτερη βαθμολογία, οι κατασκευαστές πρέπει να βελτιώσουν τη διατροφική ποιότητα των προϊόντων τους.

Βοηθά τους καταναλωτές να τρώνε μικρότερες μερίδες. Το Nutri-Score είναι η πιο αποτελεσματική επισήμανση στην μπροστινή όψη της συσκευασίας για να βοηθήσει τους καταναλωτές να μειώσουν το μέγεθος των μερίδων τους όταν πρόκειται για λιγότερο υγιεινά προϊόντα.

Οργανώσεις από όλη την Ευρώπη έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να «πείσουν» την ΕΕ να κάνει υποχρεωτική την αναγραφή του Nutrisore σε όλες τις συσκευασίες.

Αντιδράσεις και σκέψεις

Το σύστημα Nutri-Score που συζητείται να υιοθετηθεί σε όλη την Ευρ. Ένωση, έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και σωρεία αντιδράσεων από συλλογικούς φορείς επιχειρήσεων τροφίμων, καθώς το μοντέλο και τα κριτήρια αξιολόγησης που χρησιμοποιεί υποβαθμίζουν, ως φαίνεται, πολλά βασικά ελληνικά προϊόντα.

«Σε αυτό το πλαίσιο, οι βασικότεροι κλαδικοί συλλογικοί φορείς που εκπροσωπούν επιχειρήσεις τροφίμων, σε δηλώσεις, αρθρογραφία ή υπομνήματά τους σχετικά με το Nutri-Score, τονίζουν τον κίνδυνο που αποτελεί για τα προϊόντα τους, η εφαρμογή του με την παρούσα προτεινόμενη μορφή» αναφέρουν σε σχετικό Δελτίο Τύπου οι διοργανωτές της συζήτησης, στην οποία έχουν προσκληθεί και εκπρόσωποι του ΕΦΕΤ.

Υπογραμίζουν ότι:

«Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει δράσεις για την ενδυνάμωση των καταναλωτών, προκειμένου να μπορούν να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης μιας υποχρεωτικής ετικέτας διατροφής επί της συσκευασίας. 

Μέχρι στιγμής το σύστημα Nutri – Score, το οποίο φαίνεται να είναι το επικρατέστερο από όλες τις άλλες προτάσεις, κατατάσσει τα προϊόντα διατροφής σε πέντε κατηγορίες, αξιολογώντας εν μέρει το διατροφικό τους προφίλ, και τις απεικονίζει στην εμπρόσθια ετικέτα με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E), όπου η Α θεωρείται πιο υγιεινή κατηγορία (πράσινο χρώμα) και Ε η λιγότερο υγιεινή (κόκκινο χρώμα). 

Ωστόσο, το σύστημα αξιολόγησης του Nutri – Score έρχεται συχνά σε αντίθεση με την κατεύθυνση της στρατηγικής “from farm to fork “ της Ε.Ε., λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζοντας πολλά προϊόντα της Μεσογειακής Διατροφής, όπως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές, το μέλι, τα παρασκευάσματα κρέατος κ.α.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν αξιολογείται το σύνολο του ποιοτικού προφίλ και της διατροφικής αξίας των προϊόντων, αλλά μόνο τα περιεχόμενα λιπαρά, σάκχαρα, πρωτεΐνες, αλάτι και οι φυτικές ίνες. 

Έτσι, με το εν λόγω σύστημα αξιολόγησης και τον σημερινό του αλγόριθμο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για παράδειγμα κατατάσσεται σε χαμηλή διατροφική κατηγορία και μάλιστα στην ίδια με επώνυμα αναψυκτικά, σάλτσες κλπ.

Το σύστημα Nutri – Score είχε πάρει ήδη έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε. (Κανονισμός 1169/2011) για προαιρετική χρήση και παράλληλα, αρκετές χώρες το έχουν υιοθετήσει (πχ. Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία). Πρόσφατα όμως έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η χρήση του Nutri – Score και από αλυσίδες του εξωτερικού.

Ο τ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης, τον Δεκέμβριο του 2020, μαζί με τους ομόλογούς του από την Ιταλία και την Τσεχία, άσκησαν βέτο στην υιοθέτηση συστημάτων εμπρόσθιας επισήμανσης τροφίμων, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. 

Ωστόσο, ορισμένες χώρες της Ε.Ε όπως η Ιταλία, Σουηδία, Φινλανδία κ.α. έχουν ήδη κάνει ανακοινώσεις κατά του Nutri – Score αλλά και  προτάσεις για ανάλογα συστήματα.

Πρόσφατα, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας με έδρα την Μαδρίτη εξέδωσε ανακοίνωση κατά του Nutri – Score, τονίζοντας ότι η παρούσα αξιολόγηση, εκτός από άδικη για πολλά προϊόντα, οδηγεί και σε παραπληροφόρηση των καταναλωτών και ζητά την de facto κατάταξη του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου  και του Παρθένου Ελαιολάδου στην κατηγορία «Α», ενώ για τα εξευγενισμένα και “κουπέ” ελαιόλαδα ζητάει κατάταξη στην κατηγορία «Β». 

Κάποιες οργανώσεις καταναλωτών επιμένουν και μαζεύουν διαδικτυακά υπογραφές απαιτώντας τα παρακάτω:

Θέλουμε να γίνει υποχρεωτική σε όλα τα κράτη μέλη, λόγω του ότι είναι η πιο κατανοητή χρωματική διατροφική επισήμανση.

Όλοι μας ενδιαφερόμαστε να τρώμε υγιεινά αλλά συχνά δεν τα καταφέρνουμε.

Πολλοί από μας δεν διαβάζουμε τον κατάλογο των συστατικών των τροφίμων στην συσκευασία, αφού συχνά δεν έχουμε χρόνο ούτε και καταλαβαίνουμε εντελώς τι ακριβώς σημαίνουν τα περίεργα ονόματα και κάποιοι αριθμοί που τα συνοδεύουν.

Υπάρχει τεράστια ποικιλία συσκευασμένων τροφίμων, ελληνικών ή εισαγόμενων, που κάνει ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα..

Υπάρχουν πολλά διατροφικά σήματα σε διάφορες χώρες, με αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη σύγχυσή μας, αφού κάποια απ’ αυτά τα βλέπουμε και στα δικά μας καταστήματα…

Η χαμηλή διατροφική ποιότητα πάρα πολλών βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων είναι μία από τις κύριες αιτίες των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη…

Θέλουμε να μπορούν όλοι οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να καταλαβαίνουν με μια ματιά την διατροφική αξία των τροφίμων και να επιλέγουν το καλύτερο γι’ αυτούς…

Θέλουμε να προστατευθεί η υγεία όλων μας και να αποτελέσουμε κίνητρο για την βιομηχανία να βελτιώσει τα προϊόντα της …



Πηγή : Α.Π.Ε. - Μ.Π.Ε.


Ακολουθείστε μας στο facebook