Breaking News

Ελβετία οι Αντιδράσεις Κοινοτήτων Μουσουλμάνων και Ισραηλινών

 


Πώς οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι στην Ελβετία αντιμετωπίζουν τη σύγκρουση στην Μέση Ανατολή.

Τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή απασχολούν έντονα τις μουσουλμανικές αλλά και τις εβραϊκές κοινότητες στην Ελβετία. Η προσπάθεια είναι αξιοσημείωτη για να μην πυροδοτήσει περαιτέρω τη σύγκρουση. Τονίζεται αυτό που ενώνει, όχι αυτό που χωρίζει.

Ο Jonathan Kreutner, Γενικός Γραμματέας της Ελβετικής Ένωσης Ισραηλινών (SIG) και Pascal Gemperli, εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Ισλαμικών Οργανώσεων (FIDS) γνωρίζει και εκτιμά ο ένας τον άλλον. Και αντάλλασαν απόψεις εδώ και χρόνια.

Αλλά η διάθεση των μελών στις κοινότητες τους,  δείχνει ανήσυχη και είναι τεταμένη. Ο Kreutner λέει για τους Εβραίους: «Φυσικά, αισθάνονται πολύ επηρεασμένοι από τα γεγονότα, ακόμη και όταν μιλούν στην οικογένεια. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι υπάρχουν θάνατοι πολιτών. "

Και από τη μουσουλμανική πλευρά; «Σχεδόν το ίδιο», λέει ο Gemperli. "Υπάρχουν άνθρωποι που επηρεάζονται συναισθηματικά, μερικές φορές επίσης προσωπικά μέσω οικογενειακών δεσμών και απωλειών συγγενών."

Μάθαμε από κοινές εμπειρίες

Και οι δύο κοινότητες θυμούνται παλιότερες συγκρούσεις. Καταλαβαίνουν πόσο γρήγορα μπορεί να σπάσει η σχέση αμοιβαίου σεβασμού στην Ελβετία, κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου στη Γάζα. Υπήρξαν διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, μερικές από τις οποίες ήταν βίαιες. Στην Ελβετία, ζητήθηκε ανοιχτά η βία κατά των Εβραίων - όπως συνέβη τις τελευταίες ημέρες, από φανατικούς.

Ο Gemperli υπενθυμίζει: «Το 2014 είναι ένα καλό παράδειγμα. Αναδρομικά, επεξεργαστήκαμε και δημοσιεύσαμε μια κοινή δήλωση που έτυχε μεγάλης αποδοχής. Αυτό δείχνει ότι εάν κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο από ό, τι σήμερα - όχι μόνο επί τόπου στα εδάφη μας, αλλά και στην Ελβετία - ακόμη και τότε ο διάλογος θα συνεχιστεί. "

Και ο Kreutner προσθέτει: «Αν αυτό ήταν δυνατό τότε, είναι ακόμα πιο πιθανό σήμερα γιατί γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα. Έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Και νομίζω ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί που κλονίζει αυτόν τον διάλογο μεταξύ μας. "

Ο Gemperli είναι πεπεισμένος ότι αυτός ο διάλογος και η κατανόηση πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα σημεία του πλανήτη που υπάρχουν κοινότητες των αντιμαχομένων πλευρών: "Από αυτή την άποψη, νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε λίγο περήφανοι για όσα έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα."

Οι θρησκευτικοί εκπρόσωποι αυτών των κοινοτήτων στην Ελβετία, ανταποκρίνονται στη μόνιμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Μέση Ανατολή με ηρεμία και ενότητα. Εξάλλου, έχουν παρόμοια συμφέροντα - επειδή και οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι είναι μειονότητες στην Ελβετία.

Ράλλυ αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη σε ελβετικές πόλεις

Στη Βασιλεία, περίπου 200 άτομα συμμετείχαν σε μη εξουσιοδοτημένη από το Καντόνι διαδήλωση για την Παλαιστίνη το Σάββατο το απόγευμα.

Διαδήλωσαν ενάντια στις αεροπορικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Περίπου 300 άτομα κατά του Ισραήλ βγήκαν και στους δρόμους της Γενεύης.

Στις 3 μ.μ., περίπου 200 συμπατριώτες είχαν συγκεντρωθεί στο Barfüsserplatz της Βασιλείας, όπως ανέφερε ένας ανταποκριτής του Keystone-SDA. Φώναξαν συνθήματα όπως «Ελευθερία για την Παλαιστίνη». Η διαδήλωση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ειρηνική.

Μια γυναίκα εμφανίστηκε και άρχισε κρατώντας μια σημαία του Ισραήλ. Το πλήθος έγινε επιθετικό, αρκετοί υποστηρικτές της Παλαιστίνης απείλησαν τη γυναίκα, οπότε έφυγε. Η αστυνομία ήταν εκεί, αλλά δεν επενέβη.

Η ισραηλινή κοινότητα προειδοποίησε τα μέλη

Η Ισραηλινή Κοινότητα της Βασιλείας κάλεσε εκ των προτέρων τα μέλη της να αποφύγουν το κέντρο της πόλης. Την Παρασκευή, περίπου 150 άτομα είχαν ήδη συγκεντρωθεί στο Barfüsserplatz για να συμμετάσχουν σε άλλη μία φιλο-Παλαιστινιακή συγκέντρωση. Η πορεία συνεχίστηκε προς το Dreirosenanlage και παρέμεινε ειρηνική μέχρι το τέλος της.

Στη Γενεύη, 300 άτομα συγκεντρώθηκαν κατόπιν αιτήματος της οργάνωσης «Επείγον για την Παλαιστίνη». Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων. "Σήμερα θα ήθελα να μιλήσω για την ελπίδα", δήλωσε ο Κάρλο Σομαρούγκα του Γενικού Συμβουλίου της Γενεύης. Καταδίκασε την κλιμακούμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Χιλιάδες διαδηλώνουν σε όλη την Ευρώπη

Σε πολλές γερμανικές πόλεις, μερικές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους Παλαιστινίους. Ταυτόχρονα, υπήρξαν επίσης μικρές συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για το Ισραήλ. Στο Βερολίνο καταγράφηκαν συνολικά τρεις φιλο-παλαιστινιακές διαδηλώσεις. Στη Φρανκφούρτη περίπου 2.500 άτομα διαδήλωσαν για μια ελεύθερη Παλαιστίνη. Μια βίαιη διαδήλωση διαλύθηκε επίσης στο Αμβούργο.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Λονδίνο ενάντια στις αεροπορικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ομιλητής ήταν ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Jeremy Corbyn.

Παρά την επίσημη απαγόρευση, 2.000 έως 3.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι για μια φιλο-παλαιστινιακή διαδήλωση. Υπήρξαν επίσης διαδηλώσεις στο Μπορντό, τη Λιλ, τη Λυών και το Στρασβούργο.

Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της οργάνωσης Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας είχε κλιμακωθεί στις αρχές της εβδομάδας. Οι μαχητές Παλαιστίνιοι βομβαρδίζουν συνεχώς το Ισραήλ με ρουκέτες - σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δέχτηκαν περίπου 2300 ρουκέτες από τους Παλαιστίνιους. Το Ισραήλ ανταποκρίνεται με μαζικές αντεπιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας στην ακτή.

 

Πηγή: SRF

 

Ακολουθείστε μας στο facebook