Breaking News

Πίεση στην Ελβετία από την Ευρωπαϊκή Ένωση

 


Οι υπουργοί της Ε.Ε. συνεχίζουν να ασκούν πίεση για την συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελβετίας.

Στις Βρυξέλλες την Τρίτη, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζήτησαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, το μέλλον της συμφωνίας πλαίσιο Ελβετίας-Ε.Ε.

Μετά τη συνάντηση, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής της Ε.Ε. Μάρος Σέφκοβιτς επανέλαβε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία-πλαίσιο και ότι μια αποτυχία να καταλήξει σε κάποια συμφωνία σύντομα θα οδηγήσει σε «διάβρωση» των διμερών σχέσεων.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε δύο εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος της Ελβετίας Guy Parmelin πήγε στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula Von der Leyen, μια συνάντηση που τελικά δεν κατάφερε να εξαλείψει τα εμπόδια για μια συμφωνία, στις διμερείς σχέσεις.

Οι 120 συνολικά ‘’περίεργες’’ διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ε.Ε. και της Ελβετίας (που δεν αποτελεί μέρος της Ε.Ε.) είναι πλέον παλαιές, όπως το έθεσε ο Σέφκοβιτς και ο προφανής στόχος και των δύο πλευρών είναι να ρυθμίσουν τις σχέσεις μέσω μιας γενικής συμφωνίας-πλαισίου για τις σχέσεις της Ελβετίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τα διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ «όλα» υπογράμμισαν τη σημασία των καλών σχέσεων με την Ελβετία την Τρίτη, σύμφωνα με την πορτογαλική υπουργό Ana Paula Zacarias, οι άμεσοι γείτονες της ήταν πιο απαιτητικοί και πιο αυστηροί, σχετικά με τις υποχρεώσεις της Ελβετίας.

Ο Γερμανός υπουργός Μάικλ Ροθ, για παράδειγμα, δήλωσε στην ελβετική δημόσια τηλεόραση SRF ότι ενώ οι σχέσεις με την Ελβετία είναι εξαιρετικά σημαντικές, «όποιος θέλει να επωφεληθεί από την ενιαία αγορά πρέπει επίσης να παίξει με τους κανόνες της» αλλιώς δεν θα μπορεί.

Ο Γάλλος υπουργός Clément Beaune μίλησε επίσης για τη σημασία της «προστασίας της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε.». Είπε ότι ενώ η Ευρώπη είναι ανοιχτή για συζητήσεις, η μπάλα είναι στο γήπεδο των «Ελβετών φίλων μας» για να μας πούνε εάν και πότε μπορεί να υπογραφεί το τρέχον σχέδιο της συμφωνίας που αφορά εμπορικές σχέσεις, κρατικές ενισχύσεις, επενδύσεις, ιθαγένεια και μετανάστευση καθώς και σειρά άλλων σημαντικών θεμάτων.

Ο Beaune είπε ότι δεν θα μπορούσε να σκεφτεί οποιαδήποτε νέα επιλογή της Ελβετίας που δεν προέρχεται από το πλαίσιο που έχει ήδη έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση μέχρι τώρα. Η πίεση είναι έντονη για την Ελβετία καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για να κερδίσει περισσότερο χρόνο ή να θέσει νέους προβληματισμούς σχετικά με την συμφωνία.

Η Γνώμη των Καντονιών

Επίσης την Τρίτη, τα 26 καντόνια της Ελβετίας, μέσω της Διάσκεψης όλων των καντονικών κυβερνήσεων, πρόσθεσαν τη θέση τους στη συζήτηση της Ε.Ε. με μια δήλωση που προειδοποίησε ότι δεν θα υπογράψει τη συμφωνία-πλαίσιο «σε οποιαδήποτε τιμή» εννοώντας πως δεν θα ξεπουλήσουν την δυνατότητα της Ελβετίας να αποφασίζει μόνη της για θέματα που την αφορούν και είναι τόσο σημαντικά όσο αυτά της συμφωνίας πλαίσιο.

Το όργανο, το οποίο αντιπροσωπεύει τη θέση των περιφερειών της Ελβετίας (που είναι σε μεγάλο βαθμό αυτόνομες), δήλωσε ότι τα τρία βασικά σημεία της συμφωνίας - κανόνες κρατικής ενίσχυσης, ιθαγένειας και πρόσβασης στην αγορά εργασίας - πρέπει να επιλυθούν προς το συμφέρον της Ελβετίας.

Η Ελβετία έχει ήδη κάνει «σημαντικές παραχωρήσεις» σε αυτούς τους τομείς, ανέφεραν τα καντόνια.

Τα καντόνια επιμένουν, πως η Ελβετική κυβέρνηση καλοπροαίρετα έκανε παραχωρήσεις στο παρελθόν προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και για την βελτίωση των σχέσεων με τις χώρες της Ε.Ε. Δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να παραχωρούν συμφωνίες οι οποίες δεν είναι προς το συμφέρον της Ελβετίας. Έτσι οι θέσεις της Ε.Ε. και της Ελβετίας για τη νέα συμφωνία που πιεστικά προτείνουν οι Βρυξέλλες προφανώς δεν συμπίπτουν.

 

Πηγή: swiss info

 

Ακολουθείστε μας στο facebook