Breaking News

Ελλάδα Πλήγμα το Πρόβλημα Μουζενίδη για τον Τουρισμό


 ‘’Στα μανταλάκια’’ ο όμιλος Μουζενίδη…. Πλήγμα για τον τουρισμό

Σοκ και έντονες ανησυχίες προκαλούν στην τουριστική αγορά οι πληροφορίες ότι ο ταξιδιωτικός βραχίονας του ομίλου Μουζενίδη ανέστειλε προσωρινά(;) τη λειτουργία του και προσέφυγε στο Πρωτοδικείο ζητώντας προστασία από τους πιστωτές.

Το ζήτημα απασχολεί και την κυβέρνηση, που φοβάται αλυσιδωτές επιπτώσεις στον κλάδο, την ώρα που στον τουρισμό εναποτίθενται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η διοίκηση του ομίλου βρίσκεται ήδη σε επαφή με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ζητώντας οικονομική στήριξη που θα της επιτρέψει να συνεχίσει τις δραστηριότητές της.

Ο όμιλος Μουζενίδη διαχειρίζεται μεγάλο κομμάτι της τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία και τις άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες προς την Ελλάδα, διακινώντας περίπου 700.000 τουρίστες ετησίως.

Στο δυναμικό του εντάσσονται δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η αεροπορική εταιρεία Elinair, επιχειρήσεις εμπορευματικών αερομεταφορών, εταιρείες τουριστικών επενδύσεων και ακίνητης περιοσίας, αθλητικές εγκαταστάσεις,  επιχειρήσεις γουνοποιϊας και εμπορίας γούνας  - ένα σύνολο 18 εταιρειών με θυγατρικές στο εξωτερικό  και δίκτυα συνεργατών στη Ρωσία και σε άλλες χώρες.

 Προστασία από πιστωτές

Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, τα οποία οξύνθηκαν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Σε δυσχερέστερη θέση βρέθηκε ο ταξιδιωτικός του βραχίονας, η εταιρεία Mouzenidis Travel Greece, με τη δραματική συρρίκνωση της τουριστικής κίνησης.

Σήμερα επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι η εταιρεία προσέφυγε στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ζητώντας προστασία από τους πιστωτές – μιά πίστωση χρόνου για να τακτοποιήσει και να ρυθμίσει οικονομικές υποχρεώσεις της. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ακόμη κι αν γίνει δεκτό το αίτημα της, θα μπορέσει να επιβιώσει και να ανακάμψει μόνον εάν ανοίξει γρήγορα η ρωσική αγορά, που παραμένει προς το παρόν κλειστή λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Mouzenidis Travel Greece βαρύνεται με υποχρεώσεις 70 εκατ. ευρώ, στις οποίες αδυνατεί προς το παρόν να ανταποκριθεί. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των υποχρεώσεων είναι οφειλές προς ξενοδοχεία, κυρίως της Χαλκιδικής.

Προσωρινή(;) αναστολή λειτουργίας

Οι ανησυχίες για τις προοπτικές της εταιρείας και του ομίλου της εντάθηκαν μετά τη γνωστοποίηση ότι η Mouzenidis Travel Greece ανέστειλε προσωρινά τη λειτουργία της.

Η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι δεν βάζει λουκέτο και ότι η αναστολή είναι προσωρινή, για μία εβδομάδα, προκειμένου να ολοκληρωθούν νομικές και άλλες διατυπώσεις που σχετίζονται με τη μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Ομίλου από τον – προσφάτως εκλιπόντα -ιδρυτή του Μπόρις Μουζενίδη, στον γιο του Ιωάννη Μουζενίδη.

Στον κλάδο επικρατεί ανησυχία, καθώς ενδεχόμενη κατάρρευση της Mouzenidis Travel Greece δεν θα περιορίσει μόνο το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς την Ελλάδα, αλλά θα έχει σοβαρό δυσμενή αντίκτυπο σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμη ανεξόφλητες απαιτήσεις από την περυσινή σεζόν.

Επισημαίνεται πάντως ότι οι δραστηριότητες της  Mouzenidis Travel Greece ανεστάλησαν μόνο στην Ελλάδα. Οι συνδεδεμένε ρωσικές εταιρείες του ομίλου και τα πρακτορεία τους σε Μόσχα,  Αγία Πετρούπολη, Αικατερίνενμπουργκ και Ροστόφ, συνεχίζουν να λειτουργούν, προσφέροντας πακέτα διακοπών σε προορισμούς εκτός Ελλάδος.

Ο ομογενής που πουλούσε «ήλιο και θάλασσα» στους Ρώσους

Ο όμιλος είναι προσωπικό δημιούργημα του Μπόρις Μουζενίδη, ομογενούς από τη Γεωργία που ήρθε στην Ελλάδα το 1992 για να εργασθεί ως μηχανικός αυτοκινήτων.

Γρήγορα στράφηκε στον τουριστικό τομέα και το 1995 άνοιξε το πρώτο μικρό τουριστικό γραφείο στην οδό Μοναστηρίου, πουλώντας ελληνικό «ήλιο και θάλασσα» σε επισκέπτες από τη Ρωσία.

Η οξυδέρκεια και το επιχειρηματικό του πνεύμα γιγάντωσαν την εταιρεία μέσα σε λίγα χρόνια. Το 2013 έφερε στην Ελλάδα 500.000 Ρώσους επισκέπτες κι άλλους 100.000 από ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που του πρόσφερε η ενασχόληση με τον τουρισμό, επέκτεινε τις δραστηριότητες του σε πολλούς συναφείς τομείς.  Ο όμιλος περιλαμβάνει τώρα τις εταιρείες:

Mouzenidis Travel (tour operator), Elinair (αεροπορική εταιρία), Grekodom (διαχείριση ακινήτων real estate), Bomo Hotels (διαχείριση δεκάδων ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα και άλλες επτά χώρες), Kriaritsi (τουριστικών κατοικίες, μαρίνα, καταστήματα κλπ στη  Σιθωνία Χαλκιδικής), MBG Consulting (συμβουλευτικές υπηρεσίες), Cargo CSR (αερομεταφορές και οδικές μεταφορές), Enigma Shopping Center (εμπορικό κέντρο γούνας, κοσμημάτων κ.ά. στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής), Greek Furs (διαδικτυακή πύλη για την ελληνική γούνα), Active Mice (συνέδρια, εκδηλώσεις, εταιρικά προγράμματα), Elion Club (VIP υπηρεσίες), Elin Camp (παιδική κατασκήνωση στη Χαλκιδική), Mouzenidis Intour (διοργάνωση ταξιδιών στη Ρωσία), Grekoleto family club (δημιουργική απασχόληση - εκπαίδευση παιδιών), Solun (Ελληνικό ορθόδοξο προσκυνηματικό κέντρο), Perseus (υπηρεσίες ασφάλειας και ιδιωτικής φύλαξης), Parking Airport (υπηρεσίες στάθμευσης στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

Εμείς ευχόμαστε να ανακάμψει η εταιρεία, να ξαναβρεί τον δρόμο προς την επιτυχία. Προερχόμαστε από την Βόρεια Ελλάδα την Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική και γνωρίζουμε προσωπικά τα οικονομικά μεγέθη και την οξυδέρκεια του αείμνηστου Μπόρις Μουζενίδη.    Καλή επιτυχία λοιπόν μακάρι να είναι προσωρινό.

Η πορεία του Μπόρις Μουζενίδη

Η επιχειρηματική πορεία του Μπόρις Μουζενίδη θα μπορούσε να βγει από σενάριο ταινίας. Γεννημένος στη Γεωργία από Έλληνες γονείς, ποντιακής καταγωγής, επέστρεψε στην Ελλάδα σε μια εποχή που επετράπη σε ομογενείς από τις δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης να επιστρέψουν στη γενέτειρα.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, σε ηλικία 31 ετών, ο Μπόρις Μουζενίδης αναζητούσε επαγγελματική διέξοδο. Ααν και διέθετε πτυχίο μηχανικού ξεκίνησε να δουλεύει ως γκαρσόνι και στη συνέχεια ως οδηγός τουριστικού λεωφορείου.

Στη συνέχεια αποφάσισε να ανοίξει δικό του γραφείο και να ασχοληθεί με τον τουρισμό, ξεκινώντας από την οδό Μοναστηρίου. Έχοντας ως πλεονέκτημα τη γνώση της ρωσικής γλώσσας και γνωρίζοντας καλά τη χώρα, αρχίζει να φέρνει όλο και περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα και όχι μόνο καθώς επεκτείνεται σε όλες τις χώρες του ςνατολικού μπλοκ.

 Αργότερα, καθώς οι δουλειές πηγαίνουν καλύτερα επεκτείνεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οδό Ολύμπου, ιδρύοντας τον Όμιλο Μουζενίδη.

 Η μεγάλη επιχειρηματική κίνηση έγινε το 2013, όταν αποφασίζει να μπει και στις πτήσεις τσάρτερ, κάτι που ισχυροποίησε τη θέση του ως tour operator. Με την αεροπορική εταιρεία Ellinair η Mouzenidis Travel γίνεται υπολογίσιμος «παίκτης» στην αγορά του τουρισμού και στις καλές χρονιές έφθασε να φέρνει μέχρι και 1 εκατομμύριο τουρίστες στην Ελλάδα.



Πηγή: Α.Π.Ε. - Μ.Π.Ε.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Πίνακας του Τσώρτσιλ πουλήθηκε 1.8 εκατ. δολλάρια Βρισκόταν στην Θαλαμηγό του Ωνάση