Breaking News

Ελβετία και Μετάλλαξη Δέλτα No Panic από τους Ελβετούς


Τέταρτο κύμα λόγω μετάλλαξης δέλτα; "Ο πανικός δεν είναι απαραίτητος"

Η παραλλαγή του δέλτα θα φέρει το τέταρτο κύμα το φθινόπωρο? Είναι πράγματι έτσι? Ο Jürg Utzinger και ο Josef Widler είναι αισιόδοξοι: Με την προοδευτική κάλυψη εμβολιασμού του πληθυσμού και τα εμβόλια mRNA, η Ελβετία βρίσκεται σε καλή θέση.

Άν παραλλαγή του δέλτα θα φέρει το επόμενο κύμα το φθινόπωρο και ποια μέτρα χρειάζονται για την καταπολέμησή της προκαλεί αντιπαραθέσεις. Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί πλέον τους Ελβετούς επιδημιολόγους.

Ο Josef Widler, Πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης της Ζυρίχης, προειδοποιεί για υπερβολές και «τακτικές τρόμου».

Ο επιδημιολόγος Jürg Utzinger λέει ότι σίγουρα πρέπει να μείνετε προσεκτικοί - αλλά η αρχική θέση είναι εντελώς διαφορετική από ό, τι το φθινόπωρο του 2020.

Η παραλλαγή δέλτα του covid19 αυξάνει και πάλι τον αριθμό των κρουσμάτων στην Ευρώπη. Και στην Ελβετία, θα πρέπει να κυριαρχήσει σε έξι έως δέκα εβδομάδες. Ο Λούκας Ένγκελμπερger από τη Διάσκεψη των Διευθυντών Υγείας της Ελβετίας προειδοποίησε λοιπόν για προσοχή στην υπερβολική αισιοδοξία: «Η πρώτη προειδοποίηση για μια νέα μετάλλαξη, ανακοινώθηκετο περασμένο φθινόπωρο. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί για δεύτερη φορά, δεν θα επιβάλλουμε την τρομοκρατία στους πολίτες σχετικά με το θέμα αυτό . " Και ο λοιμοξιολόγος Andreas Cerny μίλησε στο "SonntagsZeitung" για ένα "εκρηκτικό μείγμα" στις πιθανότητες νέας έξαρσης.

Η αρχική θέση είναι πολύ καλύτερη από ό, τι πριν από ένα χρόνο

Ο Jürg Utzinger, διευθυντής του Ελβετικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, επισημαίνει σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με το φθινόπωρο πριν από ένα χρόνο. Φυσικά, πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη την παραλλαγή δέλτα και να παραμείνετε εξαιρετικά προσεκτικοί. Αλλά: "Η αρχική θέση είναι πολύ καλύτερη από ό, τι πριν από το δεύτερο κύμα."

Από τη μία πλευρά, τα συστήματα δοκιμών και παρακολούθησης λειτούργησαν καλά, οι κανόνες υγιεινής ήταν γνωστοί και τηρημένοι, και - το κυριότερο - η εκστρατεία εμβολιασμού προχώρησε καλά. "Τα περαιτέρω βήματα ανοίγματος ενέχουν πάντα κάποιο βαθμό κινδύνου, αλλά δεν πρέπει να υπερβάλλουμε με  αυτό." Μελέτες έχουν δείξει ότι, για παράδειγμα, τα δύο εμβόλια mRNA που χρησιμοποιούνται στην Ελβετία παρέχουν καλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα. "Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο αριθμός των λοιμώξεων αυξάνεται ξανά στη Ρωσία και τη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, και γι 'αυτό είναι ζωτικής σημασίας η στάση μας για συνέχιση της εκστρατείας εμβολιασμού".

Για τον Utzinger, είναι εύλογο ότι ο κορονοϊός θα γίνει ενδημικός μακροπρόθεσμα - δηλαδή τοπικά περιορισμένος - και θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις νεότερες ομάδες πληθυσμού. Πρέπει να αναμένονται τοπικά κρούσματα όπου το ποσοστό μόλυνσης είναι ακόμη χαμηλό ή η κάλυψη εμβολιασμού είναι χαμηλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να κοινοποιούνται τα οφέλη του εμβολιασμού στον πληθυσμό με πιο διαφωτιστικό τρόπο. "Είναι πολύ πιθανό ότι αργά ή γρήγορα όλοι θα έρθουν σε επαφή με την Corona: είτε μέσω λοίμωξης είτε ακόμη και  με τον εμβολιασμό."

Προς αυτήν την κατεύθυνση τα δείχνουν τα αποτελέσματα που διαπιστώθηκαν μέχρι σήμερα:  Σε περιοχές με υψηλό επίπεδο κάλυψης εμβολιασμού και φυσικής ανοσίας, δεν  υπάρχουν πλέον μεγάλα κύματα μόλυνσης, αλλά η μετάβαση σε τοπικά κρούσματα - και η κορώνα μπορεί στη συνέχεια να εξασθενίσει σε ένα είδος γρίπης.

"Η τακτική τρόμου δεν είναι κατάλληλη"

Ο Josef Widler, Πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης της Ζυρίχης, είπε δύο φορές: «Παρά τις μεταλλάξεις, δεν απαιτείται νόμος που να υποχρεώνει κανέναν να κάνει οτιδήποτε». Δεν θέλουμε ακραίες αντιδράσεις. Η κατάσταση στην Ελβετία είναι εντελώς διαφορετική από ό, τι το φθινόπωρο του 2020, όπου ίσως κάποιος που δεν είχε εμβολιαστεί, παρουσιάζοντας συμπτώματα, έπρεπε να απομονωθεί, λόγω της τότε έξαρσης της πανδημίας. Πλέον «ένα συνεχώς αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού εμβολιάζεται. Στο καντόνι της Ζυρίχης, περίπου 90 τοις εκατό των ατόμων άνω των 80 εμβολιάζονται», λέει ο Widler. Αυτό σημαίνει ότι προστατεύονται καλά από σοβαρές ασθένειες.

Επιπλέον, είναι οι νεότεροι σε ηλικία που δεν εμβολιάζονται: Έστω και αν ισχύει αυτό, «διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά» τόνισε ο Josef Widler.

Ο Widler επίσης αναγνωρίζει ότι η παραλλαγή δέλτα θα είναι πιο μεταδοτική. Αλλά: "Η εστίαση των ερευνών αποκλειστικά στον αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων στη Μεγάλη Βρετανία ή την Πορτογαλία κρύβει τα βασικά αποτελέσματα και τις πληροφορίες που πρέπει να ξέρουμε." Και αυτά είναι τα ποσοστά θανάτου και οι σοβαρές ασθένειες. Εκεί, ο Widler δηλώνει: "Στην Ελβετία, η μέση ηλικία για τους θανάτους από κορώνα είναι 85 χρόνια - σχεδόν το προσδόκιμο ζωής."

Εφόσον δεν υπάρχει καμία απειλή υπερφόρτωσης του συστήματος υγείας - ούτε αυτό θα πρέπει να αναμένεται με τη μετάλλαξη Δέλτα - ο Widler δεν μπορεί να δικαιολογήσει πιθανούς  νέους περιορισμούς. «Σε ένα μήνα, οι δικές μας έρευνες έδειξαν πως, όταν όλοι είχαν μια πρώτη δόση εμβολιασμού, μειώθηκαν τα νέα κρούσματα: Άρα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έχουν αποφασίσει να αναλάβουν και τον κίνδυνο. Επομένως, οι εμβολιασμένοι άνθρωποι δεν χρειάζεται πλέον να περιορίζονται. "

Το φθινόπωρο, ο Widler αναμένει τους συνηθισμένους ιούς της γρίπης και του κρυολογήματος. Φυσικά, ο covid θα είναι επίσης εκεί. Τα προστατευτικά μέτρα δεν χρειάζονται πλέον, λέει ο Widler: "Είναι ακόμη αμφισβητήσιμο εάν πρέπει να αναγκάσουμε άτομα που έχουν εμβολιαστεί το φθινόπωρο να φορούν μάσκα."

Economiesuisse: εμβολιάστε τους όλους!

Ο Rudolf Minsch, επικεφαλής οικονομολόγος της Economiesuisse, δεν βλέπει καμία δικαιολογία για περιοριστικά μέτρα. Επιμένει πως η χώρα πρέπει να επιτύχει την ‘’ανοσία της αγέλης’’.

Για το Minsch, τα καντόνια έχουν την υποχρέωση να επιτύχουν ένα και μόνο στόχο: "Πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε την ‘’ανοσία της αγέλης’’, το φθινόπωρο." Ωστόσο, ο στόχος εξαρτάται επίσης από την προθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί. Επί του παρόντος, το 48,8% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα επιτύχουμε την ανοσία της αγέλης. Υπάρχουν πολλοί που δεν είναι σίγουροι αλλά θα πρέπει τώρα να πειστούν και να εμβολιαστούν », λέει ο Minsch. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν. Πρέπει να τον πληροφορήσουμε σωστά για τους στόχους της ιατρικής και επιστημονικής κοινότητας της Ελβετίας, πως είναι για το συμφέρον όλων τα εμβόλια. Ο στόχος πρέπει να είναι ο εντοπισμός και η συγκεκριμένη αντιμετώπιση ομάδων στις οποίες η προθυμία εμβολιασμού είναι χαμηλή. Ο Minsch αναφέρει για παράδειγμα τους μετανάστες. Καινοτόμες προσφορές που μπορούν να προσεγγίσουν τους ανθρώπους ευρύτερα, όπως προσφορές εμβολιασμού σε εμπορικά κέντρα ή κινητά λεωφορεία εμβολιασμού, τα οποία είναι ήδη διαθέσιμα στα καντόνια των Vaud και Schwyz είναι καλές ιδέες προκειμένου να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι πολίτες είναι δυνατόν.

 

Πηγή: SonntagsZeitung

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ    Πίνακας του Τσώρτσιλ πουλήθηκε 1.8 εκατ. δολλάρια Βρισκόταν στην Θαλαμηγό του Ωνάση


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ     Ελλάδα Πλήγμα το Πρόβλημα Μουζενίδη για τον Τουρισμό