Breaking News

Είναι Ασφαλές Καταφύγιο το Ελβετικό Φράγκο?


Το ασφαλές καταφύγιο του ελβετικού φράγκου. Το ελβετικό νόμισμα κερδίζει έδαφος

Μπορεί το τελευταίο διάστημα να υπάρχει εντεινόμενη αντιπαράθεση αναφορικά με το ποιο αποτελεί καλύτερο αντιστάθμισμα στον πληθωρισμό, ο χρυσός ή το bitcoin, ωστόσο υπάρχει κι ένα άλλο στοιχείο που αποτελεί παραδοσιακό καταφύγιο σε κάθε κρίση.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας, Andrea Maechler, δήλωσε ότι το ελβετικό φράγκο συνεχίζει να είναι σε ζήτηση ως ασφαλές καταφύγιο επένδυσης, καθώς οι αβεβαιότητες της αγοράς παραμένουν αυξημένες λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19.

Ασφαλές νόμισμα

«Είμαστε ακόμα σε μια περιοχή όπου το ελβετικό φράγκο είναι σε υψηλά επίπεδα», είπε ο Maechler σε εκδήλωση με θέμα την Οικονομία και το Νόμισμα, στη Γενεύη.

«Η πραγματικότητα είναι ότι συνεχίζουμε να έχουμε ένα ασφαλές νόμισμα», είπε ο Maechler. «Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, κυρίως λόγω της κρίσης του COVID που συνεχίζει να υπάρχει». Όμως  μέχρι σήμερα έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να χειριστούμε παρόμοιες δύσκολες παγκόσμιες ανακατατάξεις και στενωπούς.

Τι κάνει ξεχωριστό το ελβετικό οικονομικό – τραπεζικό μοντέλο  παγκοσμίως

Το οικονομικό –νομισματικό μοντέλο  της Ελβετίας είναι από τα πιο επιτυχημένα και ποικιλόμορφα στον κόσμο, συνδυάζοντας την παράδοση και την τεχνογνωσία που έχουν δημιουργηθεί από γενιά σε γενιά με ένα πρωτοποριακό πνεύμα καινοτομίας. Οι τράπεζες έχουν ισχυρές τοπικές ρίζες και εξαιρετικά διεθνή δίκτυα. Διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διασφάλιση ότι το οικονομικό κέντρο παραμένει ανταγωνιστικό και σταθερό. 

Η Ελβετία διαθέτει ένα κορυφαίο χρηματοοικονομικό κέντρο στον κόσμο που είναι ταυτόχρονα προσοδοφόρο και καινοτόμο. Η ελβετική τραπεζική συνδυάζει επιτυχώς παραδοσιακά πλεονεκτήματα όπως η σταθερότητα και η καθολικότητα των υπηρεσιών με την καινοτομία σε τομείς όπως το fintech και η βιώσιμη χρηματοδότηση . Οι πελάτες μπορούν να βασίζονται σε μια ευρεία γκάμα χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, τη νομική ασφάλεια και τις σταθερές συνθήκες που προσφέρει η Ελβετία, την τεχνογνωσία και το αίσθημα ευθύνης που ενσωματώνουν οι τράπεζες και το προσωπικό τους, καθώς και την ποιότητα των συμβουλών και των υπηρεσιών που παρέχουν. Η Ελβετία είναι μια προτιμώμενη τοποθεσία για ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επειδή επωφελούνται από την καλή φήμη της ελβετικής τραπεζικής, εκτός από το φιλικό προς τις επιχειρήσεις περιβάλλον της χώρας και τη μεγάλη δεξαμενή ταλέντων.

Η Ελβετία προωθεί ελκυστικές συνθήκες λειτουργίας και βέλτιστες εμπορικές σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, διασφαλίζοντας ότι παραμένει ένα κορυφαίο, σύγχρονο, παγκόσμιο οικονομικό κέντρο.

Επίσης ξεχωρίζει για την αντίληψη της  όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιχειρήσεων, των ιδιωτών καθώς και ότι αφορά το  θετικό οικονομικό αποτέλεσμα. Έτσι δημιουργούνται συνθήκες για την εισροή –εκροή  χρήματος, κερδών, επιχειρηματικών ευκαιριών, σε όλους όσους έχουν την διάθεση να επενδύσουν στο Ελβετικό νόμισμα, στην χώρα, στις επιχειρήσεις.  Τα αυτονόητα της Ελβετίας:

Φιλελεύθερο περιβάλλον: Ένας ανταγωνιστικός, διαφοροποιημένος και αποτελεσματικός τραπεζικός τομέας εξαρτιόταν πάντα από φιλελεύθερα, φιλικά προς τις επιχειρήσεις πλαίσια και θα συνεχίσει να το κάνει. Έχοντας αυτό υπόψη, η Ένωση Ελβετικών Τραπεζών ασκεί πίεση στο Ελβετικό Δημόσιο για ευνοϊκή φορολογία καθώς και φιλελεύθερη, αποτελεσματική ρύθμιση με γνώμονα τις αρχές της αναλογικότητας και της ανταγωνιστικότητας.

Ανοιχτές αγορές: Το ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο ηγείται παγκοσμίως στη διασυνοριακή διαχείριση πλούτου. Η καλή πρόσβαση στην αγορά είναι επομένως ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγικές τράπεζές της και θα παραμείνει έτσι στο μέλλον. Οι τράπεζες πρέπει να μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών σε κάθε αγορά-στόχο, γι' αυτό η Ένωση Τραπεζών της Ελβετίας δεσμεύεται να βελτιώνει την πρόσβαση στην αγορά σε συνεχή βάση.

Προώθηση του οικονομικού κέντρου Η Ένωση Ελβετών Τραπεζών υποστηρίζει το ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Διάφορες προωθητικές δραστηριότητες στοχεύουν στη σταδιακή ενίσχυση του προφίλ και της φήμης του χρηματοοικονομικού κέντρου.

Προώθηση στο σπίτι : Το ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομίας της χώρας. Οι τράπεζες είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελβετία και η τραπεζική μαθητεία είναι μακράν η πιο δημοφιλής μορφή εμπορικής επαγγελματικής κατάρτισης. Ο ποικίλος και ανταγωνιστικός τραπεζικός τομέας παρέχει σε ιδιώτες και εταιρείες στην Ελβετία ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υψηλής ποιότητας. Η εμπιστοσύνη των πελατών στις τράπεζες είναι εξαιρετικά υψηλή. Οι δραστηριότητες προώθησης εντός της Ελβετίας στοχεύουν στη διαρκή μετάδοση της σημασίας των τραπεζών για τη χώρα και στην ενίσχυση της φήμης του χρηματοπιστωτικού κέντρου. Για το σκοπό αυτό, η Ένωση Ελβετικών Τραπεζών φιλοξενεί τις δικές της εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές της Ελβετίας και προωθεί συνεργασίες με ποικίλα συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις. Συμμετέχει επίσης ενεργά σε εκθέσεις προσλήψεων,

Προώθηση στο εξωτερικό : Το επίκεντρο των δραστηριοτήτων προώθησης που διεξάγονται στο εξωτερικό είναι οι διεθνείς επισκέψεις υπό την ηγεσία του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, μαζί με αντιπροσωπείες εκπροσώπων του κλάδου. Ο στόχος εδώ είναι να βελτιωθούν οι εμπορικές σχέσεις με βασικές αγορές και να αυξηθεί η συνειδητοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει το ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο. Μετά το πρώτο προωθητικό ταξίδι στην Ασία το 2017, πραγματοποιήθηκαν περαιτέρω ταξίδια στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Αμερική το 2018 και στην Κίνα το 2019. Η SBA συνεργάζεται επίσης με άλλους εκπροσώπους της χρηματοπιστωτικής αγοράς στην πλατφόρμα πληροφοριών finance.swiss, το οποίο διευθύνεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και προβάλλει το καθεστώς της Ελβετίας ως κορυφαίας τοποθεσίας για μια μεγάλη ποικιλία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Σκοπός του είναι να αυξήσει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για το ελβετικό χρηματοπιστωτικό κέντρο και να ενισχύσει τη διεθνή ανταγωνιστικότητά του.

Με συνεργασίες διεθνείς  και με γνώμονα πάντα το θετικό αποτέλεσμα, η πορεία του Ελβετικού φράγκου φαίνεται να είναι θετική για το 2021, ίσως και το 2022, έναντι άλλων νομισμάτων, παρόλη την αβεβαιότητα που διακρίνει τις αγορές λόγω του covid 19 και άλλων σημαντικών παραγόντων που επιδρώντας παγκόσμια, δεν μπορούν να δηλώσουν σιγουριά σε κανένα οικονομικό περιβάλλον στον κόσμο.

 

Πηγή : swiss banking review



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Είναι Αλήθεια το Ξέπλυμα Παράνομου Χρήματος 2 τρις μέσω Τραπεζών?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία: Οι παγετώνες έχασαν όγκο παρά τις έντονες χιονοπτώσεις