Breaking News

Αυστρία Ενεργοποιεί Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης Για Έλλειψη Φυσικού Αερίου

 


Αυστρία: Ενεργοποιεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης για έλλειψη φυσικού αερίου

Μετά τη Γερμανία και η Αυστρία ενεργοποιεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο έλλειψης σε φυσικό αέριο, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ. Σε στάση αναμονής βρίσκεται ακόμη η Ολλανδία.

«Θα κάνουμε το παν προκειμένου να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Αυστρίας», δήλωσε ο κ. Νεχάμερ, ανακοινώνοντας ότι έχει ενεργοποιηθεί το α’ επίπεδο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο αφορά την έγκαιρη προειδοποίηση του συστήματος. «Μέχρι τώρα οι παραδόσεις φυσικού αερίου γίνονται αξιόπιστα και χωρίς περιορισμούς.  

Αυτό φυσικά μπορεί να αλλάξει», τόνισε ο καγκελάριος και εξήγησε ότι το στάδιο έγκαιρης προειδοποίησης διασφαλίζει την εντατικοποίηση της παρακολούθησης της κατάστασης εφοδιασμού. «Σε περίπτωση αλλαγής, θα είμαστε προετοιμασμένοι και θα μπορούμε να αντιδράσουμε γρήγορα», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Ενέργειας και Προστασίας του Κλίματος, Λεονόρε Γκεβέσλερ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Der Standard», εάν επαληθευόταν το χειρότερο σενάριο, θα γινόταν αμέσως εμφανής η πτώση στην προμήθεια φυσικού αερίου. Αυτό συνέβη για τελευταία φορά τον Ιανουάριο του 2009, όταν η προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου είχε διακοπεί για 13 ημέρες, λόγω διένεξης με την Ουκρανία, απ’ όπου περνά το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Δύση.

Ταυτόχρονα, η ενεργοποίηση έστω του α’ επιπέδου, σημαίνει ότι υπάρχουν «συγκεκριμένες, σοβαρές και αξιόπιστες ενδείξεις» ότι είναι πιθανό να συμβεί ένα γεγονός το οποίο θα οδηγούσε σε σημαντική επιδείνωση της κατάστασης εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Στο β’ στάδιο η κατάσταση παροχής φυσικού αέριου θεωρείται ότι έχει επιδεινωθεί. Σε αυτή την περίπτωση, θεωρητικά τουλάχιστον, οι μηχανισμοί της ελεύθερης αγοράς παραμένουν αποτελεσματικοί και το κράτος δεν χρειάζεται να παρέμβει, ενώ εφαρμόζεται π.χ. εθελοντική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου από την ίδια τη βιομηχανία. Το γ΄επίπεδο ενεργοποιείται όταν πλέον δεν παρέχεται άλλο αέριο και δεν μπορεί πια να καλυφθεί η υπάρχουσα ζήτηση. Η υπουργός Ενέργειας μπορεί τότε να απαγορεύσει στις βιομηχανικές μονάδες να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, προκειμένου να διασφαλίσει ότι νοικοκυριά, νοσοκομεία, υπηρεσίες διάσωσης και αστυνομία μπορούν να τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Η Γερμανία κατάφερε τις τελευταίες εβδομάδες να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο από 55% σε 40%, αλλά η Αυστρία, όπου η εξάρτηση φθάνει το 80%, δεν κατόρθωσε κάτι ανάλογο, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPÖ) για θέματα ενέργειας Αλόις Σρολ κατηγόρησε τον κυβερνητικό συνασπισμό ότι προχωρά «χωρίς σχέδιο, αλλά μόνο με διαβεβαιώσεις, οι οποίες, λόγω της τρέχουσας εκρηκτικής φάσης, δεν αρκούν».

Αυτή τη στιγμή, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου στη Γερμανία είναι κατά 25% πλήρεις, ενώ στην Αυστρία μόνο κατά 12%. Στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση της Bundestag σχετικά με το ανώτατο όριο αποθήκευσης αερίου, η πληρότητα θα φθάσει στο 90% την 1η Δεκεμβρίου, εφόσον δεν υπάρξει κάποια διακοπή στην παροχή. Στην Αυστρία, μόλις την περασμένη εβδομάδα αποφασίστηκε να δημιουργηθεί στρατηγικό απόθεμα φυσικού αερίου.

 

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Spetsnaz Ποιοί είναι Η Αφρόκρεμα της Αφρόκρεμας των Ειδικών Δυνάμεων που πάει Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Προσοχή Στις Τραπεζικές Ηλεκτρονικές Συναλλαγές Απάτες και Κλοπές


                                 Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου