Breaking News

Ευρωπαϊκή Ένωση νέο 4ο Πακέτο Κυρώσεων κατά Ρωσίας

 


ΕΕ: Και τέταρτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Νέες, αυστηρότερες κυρώσεις συζητούν ΕΕ και ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, με απαγορεύσεις εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, αλλά και θαλάσσιων μεταφορών.

Tην επιβολή και τέταρτου πακέτου ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας συζητούν τις τελευταίες μέρες η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα. Το ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για κυρώσεις επιβεβαίωσε σήμερα και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ.

Μάλιστα, φαίνεται ότι η Ουάσιγκτον επιμένει στις συζητήσεις με τους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει οι κυρώσεις να συμπεριλάβουν και την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται προς το παρόν διστακτικοί, γιατί η εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα είναι σε ορισμένες χώρες μεγάλη και, αν δεν βρεθούν εναλλακτικοί προμηθευτές, δύσκολα θα συναινούσαν στην επέκταση των κυρώσεων και στον τομέα αυτό.

Επιπτώσεις σε θαλάσσιες μεταφορές και ασφαλίσεις ρωσικών πλοίων

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, οι νέες κυρώσεις που συζητούνται θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν επίσης τομείς όπως οι θαλάσσιες μεταφορές με την επιβολή του μέτρου απαγόρευσης της προσέγγισης πλοίων ρωσικών συμφερόντων σε λιμάνια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και των χωρών που θα συμμετάσχουν στο νέο πακέτο. Θα μπορούσαν επίσης οι Βρετανοί και οι Ευρωπαίοι να απαγορεύσουν την ασφάλιση των πλοίων αυτών σε ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες.

Πάντως, η νέα εκτόξευση των τιμών ενέργειας επιταχύνει και την συζήτηση σε ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα το Βέλγιο, για την χρονική μετάθεση της εξόδου της χώρας από την πυρηνική ενέργεια. Ακόμη και το κόμμα των οικολόγων που συμμετέχει στη βελγική κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι έτοιμο να συζητήσει τη μετάθεση αυτή.  Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει να συμπεριληφθούν τα πυρηνικά εργοστάσια και το φυσικό αέριο στα μεταβατική καύσιμα που θα βοηθήσουν στην πράσινη μετάβαση.                                                                                                            Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει ακόμη και κατασχέσεις Ρωσικών εμπορικών πλοίων με το φορτίο τους, σε λιμάνια στην Γαλλία και σε άλλες χώρες. Ενδεχόμενη επιβολή απαγόρευσης ακόμη και της προσέγγισης πλοίων ρωσικών συμφερόντων σε λιμάνια Ευρώπης και ΗΠΑ. Αυτό μαζί με τις υπόλοιπες κυρώσεις δεν πρόκειται να σταματήσει, τόνισαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και η Μεγ. Βρετανία απευθύνει έκκληση προς την διεθνή κοινότητα για περισσότερη πίεση στη Ρωσία.  Το σχέδιο των 6 σημείων που προτείνει ο Μπόρις Τζόνσον....

Σύμφωνα λοιπόν με τον Τζόνσον οι ηγέτες πρέπει να δημιουργήσουν μια παγκόσμια συμμαχία για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ήδη έχει στείλει 220 εκατομμύρια λίρες και 1.000 στρατιώτες που βρίσκονται σε ετοιμότητα για ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα φιλοξενήσει τους αρχηγούς Τσεχίας, Ουγγαρίας, Πολωνίας και Σλοβακίας που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία, καθώς ήδη πάνω από 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, σε διάστημα 10 ημερών, έχουν φύγει από τη χώρα.

Επιπλέον, η Δύση πρέπει να στηρίξει την Ουκρανία με επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό ώστε να μπορέσει να αμυνθεί και να αυξήσει ακόμα περισσότερο τις οικονομικές κυρώσεις προς το καθεστώς του Πούτιν. Η Βρετανία ήδη έχει επιβάλλει κυρώσεις σε πάνω από 300 φυσικά και νομικά πρόσωπα της Ρωσίας και προτείνει να αυξηθεί ο αριθμός των Ρώσων και ρωσικών συμφερόντων επιχειρήσεων, με την αντιπολίτευση παρόλα ταύτα να ζητά και ακόμα πιο αυστηρές και γρήγορες διαδικασίες.

 Επίσης, Ενίσχυση και των δυτικών Βαλκανίων

Καμία χώρα να μη δεχτεί την «ανατριχιαστική εκλογίκευση» των ενεργειών της Ρωσίας, όπως ουσιαστικά επέτρεψε η Δύση με την Κριμαία το 2014, όμως να παραμείνουν όλοι ανοιχτοί στη διπλωματική λύση και στην αποκλιμάκωση της κατάστασης με την προϋπόθεση όμως στις συζητήσεις να λαμβάνει μέρος και η νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Τέλος, να ενισχυθεί η ασφάλεια μεταξύ όχι μόνο των νατοϊκών χωρών αλλά και εκείνων που βρίσκονται κοντά στη ρωσική απειλή, όπως η Μολδαβία, Γεωργία και τα δυτικά Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, συνέντευξη στην κυριακάτικη Telegraph έδωσε και ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γούαλας ο οποίος προειδοποίησε την Ρωσία να «μην δοκιμάζει και να μην υποτιμά τη δύναμη των συμμάχων και του Ηνωμένου Βασιλείου», αφήνοντας υπόνοιες ότι η επίθεση των Ρώσων στο ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο, είναι έμμεση απειλή για όλη την Ευρώπη.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει συναντήσεις με τους ομόλογούς του από τον Καναδά και την Ολλανδία, Τζάστιν Τρουντό και Μάρκ Ρούτε στην Ντάουνινγκ Στριτ, με στόχο να προωθήσει το σχέδιο των 6 σημείων.

 


Πηγή: DW

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Γερμανία και Νέα Πραγματικότητα για την Ευρώπη Προσεχώς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Αγκάθινο στεφάνι Ιησού που βρίσκεται



                                 Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου