Breaking News

Ελβετία Ακυρώνει Παραδόσεις Γερμανικών Όπλων στην Ουκρανία

 


Η ουδέτερη Ελβετία ακύρωσε τις παραδόσεις γερμανικών όπλων στην Ουκρανία εμποδίζοντας την επανεξαγωγή ελβετικής κατασκευής πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται σε οχήματα μάχης πεζικού Marder που θα ήθελε να αποκτήσει το Κίεβο, ανέφερε η ελβετική εφημερίδα SonntagsZeitung.

Τα νέα έρχονται καθώς ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αντιμετωπίζει αυξανόμενη κριτική στο εσωτερικό της Γερμανίας για την αποτυχία της κυβέρνησής του να παραδώσει βαριά όπλα στην Ουκρανία για να την βοηθήσει να αποκρούσει τις ρωσικές επιθέσεις, ακόμη και όταν άλλοι δυτικοί σύμμαχοι αυξάνουν τις αποστολές.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ

Το Marder, κατασκευασμένο από τη γερμανική εταιρεία κατασκευής όπλων Rheinmetall (RHMG.DE) , χρησιμοποιεί πυρομαχικά που κατασκευάζονται στην Ελβετία, ανέφερε η εφημερίδα. Η Ελβετία περιορίζει την επανεξαγωγή τέτοιου πολεμικού υλικού σε ζώνες συγκρούσεων.

Η εφημερίδα επικαλέστηκε έναν εκπρόσωπο της Ελβετικής Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων (SECO) που είπε ότι έλαβε δύο αιτήματα από τη Γερμανία σχετικά με τη μεταφορά στην Ουκρανία πυρομαχικών που είχε πάρει από την Ελβετία.

«Και τα δύο αιτήματα της Γερμανίας απαντήθηκαν αρνητικά σε σχέση με την ελβετική ουδετερότητα και τα υποχρεωτικά κριτήρια απόρριψης της νομοθεσίας για το πολεμικό υλικό», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Η Ελβετία έχει εγκαταλείψει την πρακτική του παρελθόντος και έχει υιοθετήσει κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπούν στην τιμωρία των Ρώσων για εισβολή στην Ουκρανία, αλλά είπε ότι η ουδετερότητά της δεν επιτρέπει την παροχή όπλων σε ζώνες συγκρούσεων.

Επίσης τον περασμένο μήνα η Ελβετία απέρριψε το αίτημα της Πολωνίας για αποστολή όπλων και πυρομαχικών για να βοηθήσει τη γειτονική Ουκρανία.

Η ελβετική ουδετερότητα αποκλείει την παράδοση όπλων και στην Πολωνία, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ελβετός Πρόεδρος Ignazio Cassis κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη γειτονική χώρα της Ουκρανίας.

"Η πρώτη επιθυμία της Πολωνίας είναι στην πραγματικότητα για παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών που κατασκευάζουμε. Αλλά αυτό δεν είναι συμβατό με την ουδετερότητά μας. Το εξήγησα ξεκάθαρα στον (Πολωνό πρωθυπουργό) Mateusz Morawiecki και το σημείωσε", είπε ο Κάσις στο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο SRF.

"Φυσικά, ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης αναμένει πλήρη υποστήριξη για τις κυρώσεις. Του είπα ότι όχι μόνο τις έχουμε υποστηρίξει πλήρως μέχρι στιγμής, αλλά έχουμε προχωρήσει ακόμη περισσότερο", πρόσθεσε ο Ελβετός Πρόεδρος.

Στη Βαρσοβία, ο Morawiecki είπε επίσης ότι η Ελβετία πρέπει να παγώσει περισσότερους λογαριασμούς των Ρώσων ολιγαρχών στη χώρα και να κατασχέσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Η Ελβετία πρέπει να παγώσει περισσότερους λογαριασμούς των Ρώσων ολιγαρχών στη χώρα και να κατασχέσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βαρσοβία του Ελβετού προέδρου Ιγνάσιο Κάσις.

Σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν την ρωσική στρατιωτική απόσυρση από την Ουκρανία, οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει πολυάριθμες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

«Πρέπει να παγώσουν, τα περιουσιακά στοιχεία των Ρώσων ολιγαρχών στην Ελβετία πρέπει να δημευθούν και κάλεσα τον πρόεδρο να φροντίσει ώστε η Ελβετία να προσεγγίσει αποφασιστικά αυτό το θέμα», είπε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε συνέντευξη Τύπου.

O Πρόεδρος Κάσις είπε ότι η Ελβετία είχε υιοθετήσει κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον εκατοντάδων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων πολλών ολιγαρχών.

"Δεν μπορούν να διαθέσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Εάν έχουν εταιρείες στην Ελβετία, είτε στον τομέα των εμπορευμάτων είτε αλλού, αυτές οι εταιρείες πλήττονται επίσης από τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει στην Ελβετία. Έχουν ήδη υπάρξει χρεοκοπίες", είπε.

Ο Κάσις είπε ότι τα μέτρα που έλαβε η Ελβετία ήταν συμβατά με το σύνταγμα της χώρας και τη μακρά ιστορία ουδετερότητάς της.

«Αυτό που δεν είναι συμβατό είναι η στρατιωτική συμμετοχή», είπε. «Αυτό συμβαίνει εδώ και 400 χρόνια».


Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Γερμανία Αυξημένες οι Εξαγωγές Όπλων Μεγαλύτεροι Πελάτες οι Τούρκοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Οι Ελβετοί θα Αποφασίζουν Μόνοι τους για Αγορές από την Ρωσία

  




Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό


Οι Ομάδες μας στο facebook:  

Έλληνες στην Ζυρίχη 

https://www.facebook.com/groups/greeksinzurich

Ελληνολόγιο Ελβετίας

https://www.facebook.com/groups/764845293924182

Νομική Αλληλεγγύη

https://www.facebook.com/groups/1354929691691652

Διακοπές στην Ελλάδα

https://www.facebook.com/groups/483854473468187

Greeks in and out of Zurich

https://www.facebook.com/groups/158221755618008

Swiss for Greeks

https://www.facebook.com/groups/496743141110083