Breaking News

Οι Ελβετοί θα Αποφασίζουν Μόνοι τους για Αγορές από την Ρωσία

 


Οι Ελβετοί θα αποφασίζουν μεμονωμένα για τις συμφωνίες αγοράς ρωσικών εμπορευμάτων στην χώρα.

Η Ελβετία θα αποφασίσει κατά περίπτωση εάν θα περιορίσει τις αγορές εμπορευμάτων από τις ρωσικές εταιρείες που ελέγχονται από το κράτος ακόμη κι αν έχει κυρώσεις από την  Ευρωπαϊκή  Ένωση

Η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων  της Ελβετίας (SECO), η οποία είναι αρμόδια για τις κυρώσεις, επιβεβαίωσε την ελβετική πολιτική που εξαγγέλθηκε, δηλαδή να ακολουθεί κατ' αρχήν τα μέτρα της ΕΕ, τα οποία στοχεύουν να περιορίσουν τις συμφωνίες για τα βασικά εμπορεύματα και την αγορά τους,  σε εκείνες που κρίνονται «αυστηρά αναγκαίες» από τα μέσα Μαΐου. Τόνισαν αρκετές φορές πως πρέπει να φροντίσει η SECO ώστε να μην υπάρχουν πιθανές ελλείψεις στην χώρα.


"Σύμφωνα με το άρθρο 24α παράγραφος 2 στοιχείο α του διατάγματος για μέτρα σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία, η απαγόρευση συναλλαγών με κρατικές επιχειρήσεις της Ρωσίας δεν ισχύει για συναλλαγές που είναι απολύτως απαραίτητες για την αγορά, εισαγωγή ή μεταφορά διαφόρων ακατέργαστων υλικών  στην Ελβετία ή σε ένα κράτος μέλος του ΕΟΧ [Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου]», δήλωσε η SECO στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters την Τρίτη.

Η Ελβετία που δεν είναι μέλος της ΕΕ είναι βασικός κόμβος για το εμπόριο ρωσικών εμπορευμάτων.

Μεγάλοι παγκόσμιοι εμπορικοί οίκοι σχεδιάζουν να μειώσουν τις αγορές αργού πετρελαίου  και καυσίμων από κρατικά ελεγχόμενες ρωσικές εταιρείες όπως η Rosneft και η Gazpromneft ήδη από τις 15 Μαΐου, είπαν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, για να αποφύγουν τις κυρώσεις της ΕΕ.

«Στην Ελβετία, επίσης, πρέπει τελικά να αποφασιστεί μεμονωμένα σε κάθε περίπτωση εάν μια συναλλαγή είναι «αυστηρά απαραίτητη ή όχι. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για την επάρκεια των αγαθών στην Ελβετία.» 

Δεν μπορούν να μας επιβληθούν κυρώσεις δήλωσε η SECO. Οι κινήσεις μας είναι σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ.

Εξαρτάται από το ρωσικό πετρέλαιο η Ελβετία όπως και αρκετές χώρες της Ε.Ε.?

Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επειδή ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και δεν διαθέτουν την υποδομή για να επιλέξουν σε σύντομο χρόνο εναλλακτικές λύσεις.

Ωστόσο, οι εμπορικές εταιρείες τερματίζουν τις αγορές από τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο Rosneft, καθώς επιδιώκουν να συμμορφωθούν με τις υφιστάμενες κυρώσεις της ΕΕ που αποσκοπούσαν στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανέφεραν πηγές στο Reuters την περασμένη εβδομάδα.

Η διατύπωση των κυρώσεων της ΕΕ εξαιρεί τις αγορές πετρελαίου από τη Rosneft ή την Gazpromneft, οι οποίες αναφέρονται στη νομοθεσία, η οποία θεωρείται «αυστηρά αναγκαία» για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.


Πηγή : Reuters - swiss news

Σ.Σ. Με δυο λόγια πάλι μάγκες και από παντού κερδισμένοι όταν θέλουν οι Ελβετοί. Δεν είναι μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τηρούν τους κανόνες σε ότι ζητάει η Ε.Ε. αλλά όσον αφορά την εσωτερική αγορά της Ελβετίας δεν  τους τηρούν μιας και μπορούν να αγοράζουν ελεύθερα και από την Ρωσία αν θέλουν με το κατάσταση ''εκτάκτου ανάγκης''...... Ελλάδα μπορείς  να κάνεις το ίδιο ?  ούτε να το σκεφτείς καημένη Πατρίδα μ αυτούς που έμπλεξες......


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τουρκία σε Δημοσκόπηση Πιστεύουν ότι τους ανήκουν Εδάφη Άλλων Χωρών 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Νευροεπιστήμη Ο Ανθρώπινος Εγκέφαλος Δεν Φτιάχτηκε για να Σκέφτεται







            Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό