Breaking News

Τουρκία Δημοσκόπηση Πιστεύουν ότι τους ανήκουν Εδάφη Άλλων Χωρών


 Το 56% των Τούρκων πιστεύει ότι τους ανήκουν εδάφη άλλων χωρών

Το γερμανικό Ίδρυμα Friedrich Ebert (FES) παρουσίασε πρόσφατα μια έρευνα με τίτλο "2022 Security Radar", η οποία καταγράφει τις απόψεις της κοινής γνώμης σε 14 κράτη, ανάμεσά τους και στην Τουρκία, σε βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας.

Παρόλο που η έρευνα δεν διεξήχθη στην Ελλάδα, περιέχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα και για την Ελλάδα, καθώς ως γνωστόν σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ελλάδας, η Τουρκία παίζει κυρίαρχο ρόλο.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ ΣΤΙΣ 29 ΜΑΙΟΥ 2022
ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΥΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΕΛΛΑΔΑ

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, με άμεσο αντίκτυπο για την Ελλάδα είναι ότι το 56% των Τούρκων πιστεύει ότι τους ανήκουν εδάφη άλλων χωρών.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασε στη Deutsche Welle o Δρ. Ρόναλντ Μαϊνάρντους είναι πολιτικός αναλυτής, σχολιαστής και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο οποίος συχνα αρθρογραφεί και στο CNN Greece.

Η έκθεση επιβεβαιώνει την εικόνα -διαδεδομένη όχι μόνο στην Ελλάδα- της Τουρκίας ως μιας χώρας που δεν είναι ικανοποιημένη με το σημερινό status quo, το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να αναθεωρήσει. Η μελέτη του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ δεν απαντά στο ερώτημα, εάν ο τουρκικός αλυτρωτισμός αποτελεί κίνδυνο για τις γειτονικές χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα.

«Η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων ερωτηθέντων (82%) είναι δυσαρεστημένη με τη διεθνή θέση της χώρας της» αναφέρει η μελέτη.

Ακόμα πιο ανησυχητικό - η λέξη αυτή χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές στην παρουσίαση στην Αθήνα - είναι το ακόλουθο εύρημα: «Πολλοί Τούρκοι ερωτηθέντες, το 56%, πιστεύουν ότι ορισμένα εδάφη πέρα από τα σύνορα (της Τουρκίας) ανήκουν στην πραγματικότητα στην Τουρκία», αναφέρεται επί λέξει στη μελέτη. Μόνο στην Αρμενία υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη σε μια αλυτρωτική εξωτερική πολιτική από ό,τι στην Τουρκία, γράφουν οι Γερμανοί ειδικοί.

Σε επίπεδα ρεκόρ η επιρροή του στρατού

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι οι Τούρκοι ερωτηθέντες ξεχωρίζουν για τη θετική τους στάση απέναντι στο στρατό. Τέσσερις στους πέντε πιστεύουν ότι η Άγκυρα πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον κόσμο και το 56% πιστεύει ότι ο τουρκικός στρατός πρέπει να έχει ρόλο σε αυτόν. Το ποσοστό αυτό είναι «μακράν» το υψηλότερο και στις 14 χώρες που εξετάστηκαν, σημειώνει η μελέτη. Στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η Γαλλία, η Γερμανία, η Ρωσία, η Σερβία, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεδομένης της υψηλής αποδοχής του ρόλου του στρατού στην εξωτερική πολιτική, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σύμφωνα με την έρευνα το 61% των Τούρκων πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να δαπανήσει ακόμη περισσότερα χρήματα σε εξοπλισμούς. Και σε αυτό το θέμα η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των 14 χωρών μετά την Αρμενία.

Η έγκριση των υψηλών στρατιωτικών δαπανών συμπίπτει με μια εποχή που μία μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων ανησυχεί για το οικονομικό μέλλον της Τουρκίας. Δεν είναι μόνο οι προοπτικές της οικονομίας που αναστατώνουν πολλούς ανθρώπους στη γειτονική χώρα. «Σε σύγκριση με άλλες χώρες της έρευνας, οι Τούρκοι (ένα 84%) ανησυχούν πολύ περισσότερο από τους άλλους ότι οι πόλεμοι κι άλλες διενέξεις θα επηρεάσουν άμεσα τη χώρα τους» αναφέρεται στην μελέτη.

Το 55% των Τούρκων θεωρεί τις ΗΠΑ κίνδυνο

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Η πλειονότητα στην Τουρκία (55%) θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, κίνδυνο για την ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η δημόσια στήριξη για την εμβάθυνση των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα είναι υψηλότερη από ό,τι για τη βελτίωση των σχέσεων με την Ουάσινγκτον.

Εν κατακλείδι οι αριθμοί φανερώνουν ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν και η δράση του στρατού πέραν των τουρκικών συνόρων βρίσκουν σύμφωνη μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Πιθανή κυβέρνηση μετά τον Ερντογάν ίσως να καθοδηγείται το ίδιο από αυτά τα αισθήματα και τις θέσεις των Τούρκων.

Η ανάθεση της δημοσκόπησης σε ένα γερμανικό ίδρυμα με στενούς δεσμούς με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα του καγκελαρίου, προσδίδει στην έρευνα προστιθέμενη αξία. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.


 Πηγή: Ίδρυμα Friedrich Ebert (FES)


Σ.Σ. Το 56 % των γειτόνων μας λένε ότι τους ανήκουν εδάφη  που βρίσκονται σε άλλες χώρες. Εμείς σαν Έλληνες τι πρέπει να πούμε? Ήρθαν οι φίλοι και γείτονες μας από τα βάθη της Ασίας? Ναι ή Όχι ?Ποιούς βρήκαν όταν ήρθαν και κατέκτησαν με το σπαθί και λόγω των εμφυλίων των Βυζαντινών, παρέμειναν και επεκτάθηκαν σε όλα τα Βαλκάνια αλλά και στην Ευρώπη φτάνοντας μέχρι την Βιέννη? Από που λοιπόν τους ανήκουν τα εδάφη άλλων χωρών ? Έφεραν τίποτα μαζί τους? Ακόμα και σήμερα η ''Τουρκική γη'' βγάζει την αλήθεια. Σκάβοντας στην σημερινή Τουρκία εμφανίζονται ελληνικές επιγραφές, ψηφιδωτά, αγάλματα και τόσα ευρήματα που όλα φωνάζουν στην Ελληνική Γλώσσα. Οι έξυπνοι γείτονες τα λένε Ρωμαϊκά. Ας είναι, δεν πειράζει, αυτοί που ξέρουν Ιστορία απλά χαμογελούν. Επειδή λοιπόν πιστεύουμε πως οι σημερινοί Έλληνες δεν προκαλούν, δεν παρενοχλούν, δεν παραβιάζουν, δεν ζητούν και γενικά δεν διεκδικούν τίποτα από τους όλους τους γείτονες αλλά ούτε και εκβιάζουν κανέναν γείτονα, καλό θα ήταν να ηρεμήσουν και οι ίδιοι. Να σκεφτούν λοιπόν οι φίλοι μας γείτονες, πως έχουν μια μεγάλη χώρα και μπορούν να συνυπάρξουν και με άλλους Λαούς που είναι γύρω από την Τουρκία χωρίς να πρέπει να σκοτώσουν και να καταστρέψουν για να πάρουν εδάφη νομίζοντας πως θα τα πάρουν.....  Δύο όψεις έχουν πάντα τα νομίσματα.....


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Βρετανία Η Ρουάντα Νέος Προορισμός των Παράνομα Εισελθέντων Ανθρώπων στη Χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ   Γερμανία Αγώνας Ταχύτητας για την Ενεργειακή Απεξάρτηση από την Ρωσία






Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό. Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας)