Breaking News

Θα φυλακίζονται οι Ελβετοί ενόψει της Ενεργειακής Κρίσης λόγω Θερμοστάτη ?


 Θα φυλακίζονται οι Ελβετοί ενόψει της Ενεργειακής Κρίσης?

Σαν να μην αρκούσε η άνοδος των τιμών της ενέργειας για να ανησυχούν οι πολίτες της Ελβετίας, έρχεται μια φήμη ότι θα τους επιβληθούν πρόστιμα –ακόμα και φυλάκιση– εάν ρυθμίσουν τον θερμοστάτη τους πάνω από τους 19°C.

Όπως πολλές άλλες χώρες, η Ελβετία προετοιμάζεται για πιθανές ελλείψεις ενέργειας μόλις ξεκινήσουν οι ψυχρότεροι μήνες. Μία πρόταση που ανακοινώθηκε από αξιωματούχους στη Βέρνη στα τέλη Αυγούστου, σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης φυσικού αερίου, προκάλεσε φήμες και έχει κυκλοφορήσει σε όλο τον κόσμο.

Πολλές Ελβετικές εφημερίδες δέχτηκαν εκατοντάδες μηνύματα με μια απλή ερώτηση: «Υπάρχει αυτή η παράξενη ιστορία ότι η Ελβετία θα επιβάλει πρόστιμα και ακόμη και θα στείλει τους ανθρώπους στη φυλακή εάν θερμαίνουν τα σπίτια τους πάνω από 19°C. Είναι αλήθεια αυτό?», 

               ΜΗΝ  ΧΑΣΕΤΕ  ΤΗΝ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ

Οι εφημερίδες σαν απόδειξη των ισχυρισμών των αναγνωστών τους έλαβαν συνδέσμους που παραπέμπουν σε άρθρα από διάφορα δημοσιεύματα στο εξωτερικό που ισχυρίζονταν ότι οι ελβετικές αρχές θα επιβάλλουν πρόστιμα τόσο βαριά όσο CHF (3.145 $) ή φυλάκιση έως και τρία χρόνια, εάν οι κάτοικοι παραβιάσουν έναν νέο Νόμο που τους υποχρεώνει να περιορίσουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού τους σε 19°C.

Πολλά από τα μέσα είχαν αντλήσει αυτές τις πληροφορίες από την ελβετική ταμπλόιντ Blick, η οποία στις 6 Σεπτεμβρίου δημοσίευσε μια ιστορία που ξεκινούσε με τις λέξεις: «Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο νέος νόμος επιβάλλει να ζεσταίνεστε λιγότερο. Και οι παραβάτες ενέργειας πρέπει να φοβούνται. Οι παραβιάσεις του νόμου - διατάγματος για το φυσικό αέριο μπορεί να επιφέρουν ποινές φυλάκισης και πρόστιμα».

Μέτρα υπό διαβούλευση

Ο Markus Spörndli, εκπρόσωπος του Τμήματος Οικονομικών Υποθέσεων, Εκπαίδευσης και Έρευνας που αναφέρεται στο Blick , είπε στa μέσα ενημέρωσης ότι η ιστορία είχε παρεξηγηθεί ή ερμηνευτεί εσφαλμένα από ορισμένους μάλλον επίτηδες.

Ο Spörndli έσπευσε να επισημάνει, κανείς στη χώρα δεν κινδυνεύει να τιμωρηθεί επειδή ανέβασε τη ζέστη στο σπίτι του.

«Δεν υπάρχει επί του παρόντος έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας ή φυσικού αερίου στην Ελβετία», τόνισε. Ως εκ τούτου, δεν ισχύουν περιορισμοί ή απαγορεύσεις στη χρήση ενέργειας που θα μπορούσαν να παραβιαστούν».

Το διάταγμα για το φυσικό αέριο που ανέφερε η Blick είναι στην πραγματικότητα μέρος ενός σχεδίου τεσσάρων βημάτων που προτείνει η Βέρνη για την αντιμετώπιση της έλλειψης φυσικού αερίου, το οποίο οι αξιωματούχοι είπαν ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί αυτόν τον χειμώνα λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης». Αυτό το σχέδιο διατάγματος έχει σταλεί για διαβούλευση. Τα ενδιαφερόμενα μέρη έχουν προθεσμία έως τις 22 Σεπτεμβρίου για να εκφράσουν τις απόψεις τους.  

Εάν η κυβέρνηση αποφασίσει ποτέ να προχωρήσει σε αυτό το σχέδιο, το όριο στη θέρμανση δεν θα εφαρμοστεί απαραίτητα αμέσως – μάλλον και καθόλου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μέτρα που θα ληφθούν θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες, για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Το πρώτο βήμα θα ήταν να παροτρύνουμε τους ανθρώπους να μειώσουν την κατανάλωσή τους, όπως π.χ. με τη μείωση του θερμοστάτη. Μόνο εάν τα πράγματα δεν βελτιωθούν, οι αρχές θα προχωρήσουν στο τρίτο βήμα, το οποίο περιλαμβάνει την υποχρέωση των καταναλωτών –αρχίζοντας από τα δημόσια κτίρια και γραφεία και στη συνέχεια, αν χρειαστεί, τα νοικοκυριά– να περιορίσουν τη θέρμανση στους 19°C. Αυτός ο κανόνας θα ισχύει μόνο για χώρους που θερμαίνονται από συστήματα αερίου.

Τα νοικοκυριά καταναλώνουν περισσότερο από το 40% του φυσικού αερίου στην Ελβετία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, επομένως αυτός ο περιορισμός θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη συνολική κατανάλωση. Επομένως, η συμμόρφωση είναι σημαντικό θέμα. Θεωρητικά, οι κυρώσεις είναι δυνατές σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης αερίου, είπε ο Spörndli.

Η στενή παρακολούθηση δεν είναι εφικτή

Ο νόμος για τον εθνικό οικονομικό εφοδιασμό που θα χρησιμεύσει ως νομική βάση για το προτεινόμενο διάταγμα, ορίζει πρόστιμα που κυμαίνονται από 30 CHF έως 3.000 CHF ανά ημέρα σε περίπτωση παραβίασης. Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Spörndli, η διαδικασία επιβολής τέτοιων προστίμων θα ήταν επαχθής και δεν προτείνουμε να εφαρμοστεί . Οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν κάθε περίπτωση ξεχωριστά, καθώς οι κυρώσεις βάσει του νόμου δεν είναι διοικητικά πρόστιμα του είδους που μπορεί απλώς να επιβάλει η αστυνομία, όπως για τροχαίες παραβάσεις.

«Η επιδίωξη παραβιάσεων στο πλαίσιο της NESA θα ήταν επομένως περίπλοκη», είπε. «Σε κάθε περίπτωση, οι αυστηροί έλεγχοι δεν είναι ούτε εφικτοί ούτε επιθυμητοί».

Εάν οι αρχές εκδίώσουν ποτέ πρόστιμο σε κάποιον που παραβιάζει έναν κανόνα σχετικά με τη θέρμανση, ένας δικαστής θα μπορούσε να θεωρήσει λογικό 30 CHF, αλλά ένα πρόστιμο 3.000 CHF δεν θα θεωρηθεί ανάλογο με το έγκλημα, είπε ο Spörndli. Όσον αφορά τον χρόνο φυλάκισης, ενώ είναι επίσης θεωρητικά δυνατός βάσει του NESA,-αν ψηφιστεί- ένας δικαστής δεν είναι πιθανό να το θεωρήσει ούτε αυτό αναλογικό.

Εάν τεθεί ποτέ σε ισχύ ένας τέτοιος περιορισμός στη θέρμανση των σπιτιών, ο εκπρόσωπος είπε ότι το πιθανό σενάριο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θα τον εφάρμοζαν, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι συμμορφώθηκαν με μέτρα όπως η κοινωνική απόσταση ή η εργασία από το σπίτι στο απόγειο της πανδημίας Covid-19.

«Στην Ελβετία, εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους να τηρούν το νόμο», είπε.


Τελικό Συμπέρασμα: Λάθος Δεν Ισχύει

Οι ελβετικές αρχές δεν επιβάλλουν πρόστιμα ή φυλάκιση σε άτομα για θέρμανση των σπιτιών τους πάνω από 19°C, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει έλλειψη φυσικού αερίου ή περιορισμός στη θέρμανση. Ένα προτεινόμενο διάταγμα για την εισαγωγή ενός τέτοιου περιορισμού βρίσκεται ακόμη υπό διαβούλευση. Θα τεθεί σε ισχύ μόνο σε περίπτωση σοβαρής έλλειψης φυσικού αερίου. Τα πρόστιμα είναι θεωρητικά πιθανά, αλλά θα ήταν δύσκολο να επιβληθούν από τις αρχές. Ο χρόνος φυλάκισης θα ήταν εξαιρετικά απίθανος.

ΟΧΙ Η ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ θα σας δώσει 200 ​​CHF για να καταδώσετε τον γείτονά σας 

Μια ψεύτικη αφίσα της ελβετικής κυβέρνησης κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στα κοινωνικά δίκτυα που δηλώνει: «Ο γείτονάς σας ζεσταίνει το σπίτι του πάνω από 19 βαθμούς Κελσίου; Ενημέρωσέ μας." Περιλαμβάνει τον επίσημο αριθμό τηλεφώνου του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Γραφείου Ενέργειας, με υπόσχεση ανταμοιβής 200 CHF.

Τις τελευταίες ημέρες, μια φωτογραφία της αφίσας έχει γίνει retweet αρκετές χιλιάδες φορές και μάλιστα αναφέρθηκε από σλοβακική εφημερίδα. Αλλά η αφίσα είναι ψεύτικη και οι πληροφορίες είναι κατασκευασμένες, δήλωσε στην εφημερίδα Le Temps η Emanuela Tonasso, εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για να ανακαλύψουν ποιος δημιούργησε την ψεύτικη αφίσα και γιατί. 


Πηγή: Swiss neo


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δανία σε Εφαρμογή η Μεταφορά Προσφύγων εκτός Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Πλαφόν στην Ρωσία και Ξυλόσομπες στην Ευρώπη


Εκπομπή ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ με Αλέξη Ντόνα και Κώστα Κανάκα. 



                     Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου και Κώστα Κανάκα



                                   Εκπομπή ΠΑΝΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑ με τον Ανδρέα Σαλμανίδη