Breaking News

Η σύζυγος του Βρετανού Πρωθυπουργού πιο πλούσια από την Βασιλική Οικογένεια της Αγγλίας


Η σύζυγος του Βρετανού Πρωθυπουργού πιο πλούσια από την Βασιλική Οικογένεια της Αγγλίας

Η σύζυγος του Βρετανού Πρωθυπουργού Rishi Sunak, η κυρία Akshata Murty, κατέχει μετοχές αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Infosys, ενώ η βασίλισσα Ελισάβετ II έχει προσωπική περιουσία περίπου 350 εκατομμυρίων λιρών (460 εκατομμύρια δολάρια).

Η Akshata Murty, η Ινδή σύζυγος του Βρετανού Πρωθυπουργού Rishi Sunak, είναι πλουσιότερη από τη βασίλισσα ως κόρη ενός αυτοδημιούργητου δισεκατομμυριούχου εταιρείας τεχνολογίας ενώ η μητέρα της είναι μηχανικός με έντονη φιλανθρωπική δράση.

Ο κ. Sunak, ως πρωθυπουργός είδε τη δημοτικότητά του να μειώνεται λόγω των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή, ενώ πρόσφατες αναφορές ότι τα κέρδη της συζύγου του προστατεύονται από τις βρετανικές φορολογικές αρχές.

Ο πατέρας της, NR Narayana Murthy, 75 ετών, συνίδρυσε τον τεχνολογικό γίγαντα Infosys το 1981, το μεγαθήριο outsourcing που συνέβαλε στην αξιοσημείωτη μεταμόρφωση της Ινδίας σε «back office του κόσμου».

Δανειζόμενος 10.000 ₹ (130 $) από τη σύζυγό του Sudha Murthy για να βοηθήσει στη δημιουργία της εταιρείας του για να ξεκινήσει, η εταιρεία σήμερα αξίζει περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια και ήταν η πρώτη ινδική εταιρεία που εισήχθη στη Wall Street.

Η Sudha Murthy, 71 ετών και μητέρα της συζύγου του Βρετανού Πρωθυπουργού εν τω μεταξύ, ήταν η πρώτη γυναίκα μηχανικός της Tata Motors. 

Ο Rishi Sunak και η Akshata Murthy γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο Stanford στις ΗΠΑ όταν η τελευταία βρισκόταν εκεί για το MBA της. Ο μελλοντικός Βρετανός Πρωθυπουργός ήταν υπότροφος του ιδρύματος Fulbright ήδη με πτυχίο Οξφόρδης πρώτης τάξεως.

Ο γάμος τους το 2009 ήταν μια σχετικά χαμηλού προφίλ τελετή, αλλά τη δεξίωση παρακολούθησαν περίπου 1.000 καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών, βιομηχάνων και αθλητών του κρίκετ.

Η Akshata Murty, 42 ετών, κατέχει μετοχές αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Infosys, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Αυτό το γεγονός την κάνει πλουσιότερη από τη βασίλισσα Ελισάβετ II, της οποίας ο προσωπικός πλούτος είναι περίπου 350 εκατομμύρια λίρες (460 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τη λίστα πλουσίων των Sunday Times του 2021.

Το ζευγάρι έχει τουλάχιστον τέσσερα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου ενός σπιτιού πέντε υπνοδωματίων αξίας 7 εκατομμυρίων λιρών στο πολυτελές Kensington του Λονδίνου και ένα διαμέρισμα στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια.

Η Akshata Murty είναι επίσης διευθύντρια της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Catamaran Ventures που ίδρυσε με τον Sunak το 2013.

Επίσης έχει επιβεβαιωθεί  ότι « φορολογείται εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου», που σημαίνει ότι οι επιστροφές από το μερίδιο της στην Infosys υπόκεινται σε φορολογία μόνο εκτός Βρετανίας.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε σε σχετική ερώτηση με την φορολογική κατάσταση της συζύγου του πως «δεν θα ήταν λογικό ή δίκαιο να της ζητήσω να διακόψει τους δεσμούς με τη χώρα της επειδή τυχαίνει να είναι παντρεμένη μαζί μου».

Επίσης η πρώτη Κυρία της Βρετανίας η Akshata Murty δημιούργησε τη δική της εταιρεία μόδας, Akshata Designs, το 2010.

Σύμφωνα με ένα προφίλ της στο περιοδικό Vogue το 2011, συνεργάζεται με καλλιτέχνες σε απομακρυσμένα χωριά της Ινδίας για να δημιουργήσει ρούχα fusion ινδικού στυλ, που είναι «οχήματα για την ανακάλυψη της ινδικής κουλτούρας».

«Πιστεύω ότι ζούμε σε μια υλιστική κοινωνία», είχε πει παλαιότερα στο περιοδικό VOGUE. "Οι άνθρωποι πλέον γίνονται πιο συνειδητοί απέναντι στον κόσμο στον οποίο ζουν. Το να κάνεις καλό είναι της μόδας." Φέρεται να δήλωσε η πρώτη Κυρία της Βρετανίας ερωτώμενη σχετικά με την περιουσία της και τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες


Άρθρο Κώστας Κανάκας

Πηγή: NDTV British Press