Breaking News

Πλουσιότερη η Κίνα Ναι Ελεύθερη Όχι


Η ελβετική κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί περισσότερο για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, όπως και για οτιδήποτε άλλο αφορά την μακρινή αυτή χώρα, σύμφωνα με τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης, αλλά δεν σχεδιάζει να απομακρυνθεί εμπορικά από τη μακρινή αυτή Χώρα.  Θέλει να μεσολαβήσει για περισσότερο διάλογο με την Κίνα.

Σύμφωνα με ένα σχέδιο της νέας στρατηγικής της Ελβετίας για την Κίνα που αναφέρθηκε σε ελβετική εφημερίδα  η ομοσπονδιακή Ελβετική κυβέρνηση ανησυχεί όλο και περισσότερο για την τακτική της κινεζικής κυβέρνησης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι η έρευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα σημείωσε ότι «οι αυταρχικές τάσεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, όπως και η καταστολή ενάντια σε εκείνους που σκέφτονται διαφορετικά και τη δίωξη των μειονοτήτων».

Εκστρατείες στην Ελβετία προτρέπουν την ελβετική κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί μια εξαετή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κίνα για να προσπαθήσει να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης για κρατικά στρατόπεδα κράτησης στη βορειοδυτική Κίνα για την καταστολή της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων.

Η έρευνα, διαπιστώνει επίσης ότι η απροθυμία της Κίνας να συζητήσει θέματα έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Από το 1991, η Ελβετία διεξάγει διαλόγους για τα ανθρώπινα δικαιώματα με το Πεκίνο. Ο τελευταίος διάλογος ήταν το 2018.

Έκτοτε, η Κίνα έχει ακυρώσει περαιτέρω γύρους διαλόγου, είτε ως αντίδραση στη συμμετοχή της Ελβετίας σε πολυμερή κριτική για την κατάσταση στο Σιντζιάνγκ είτε σε σχέση με την πανδημία Covid-19", αναφέρει έγγραφο της έρευνας. Τον περασμένο Ιούλιο, η κινεζική κυβέρνηση κατηγόρησε την Ελβετία και 26 άλλες χώρες επειδή επέκριναν έναν νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ.

Ωστόσο, η ελβετική κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να συνεχίσει τον διάλογο σε αντίθεση με τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά που έχουν λάβει αυστηρότερη στάση.

Η Ελβετία δέχθηκε κριτική για την ιεράρχηση των οικονομικών συμφερόντων στις σχέσεις της με την Κίνα, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της. Οι συμφωνίες συνεργασίας που έχουν υπογραφεί, βασίζονται στην αναθεώρηση της NZZ, αλλά γνωρίζουν ότι η θεωρία ότι οι οικονομικές ελευθερίες θα επιφέρει πολιτική ελευθέρωση δεν έχει συμβεί. "Ούτε το εμπόριο ούτε το Διαδίκτυο οδήγησαν σε αντίστοιχη αλλαγή στην Κίνα", λέει. "Η Κίνα έγινε πλουσιότερη, αλλά όχι πιο ελεύθερη."

Το υπουργείο Εξωτερικών  της Ελβετίας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη απόσταση από το Πεκίνο δεν θα είχε καμία επίδραση στην εσωτερική κατάσταση της Κίνας, αλλά θα έβλαπτε απλώς τα ελβετικά συμφέροντα.

Αντίθετα, η κυβέρνηση θα ήθελε να διαδραματίσει ρόλο διαμεσολαβητή ή «γεφυρωτή» με την Κίνα.



Πηγή: swiss info



Ακολουθείστε μας στο facebook