Breaking News

Ελβετία και Λαθροθηρία Φόρων


Η Ελβετία φοβάται τον αντίκτυπο του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή εταιρειών

Η επικείμενη έλευση ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή εταιρειών θα μπορούσε να απειλήσει την πολύ καλή κατάταξη της Ελβετίας ως κόμβου για τα κεντρικά γραφεία πολυεθνικών εταιρειών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτηκαν και προτείνουν, ότι καμία χώρα δεν θα πρέπει να φορολογεί εταιρείες λιγότερο από 21%, μια πρόταση που έχει προσθέσει ιδιαίτερη δυναμική στις συνομιλίες για έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών. Ο μέσος φορολογικός συντελεστής μεταξύ των ελβετικών καντονιών ανέρχεται σήμερα περίπου στο 15%, σύμφωνα με την KPMG.

"Μπορώ να φανταστώ ότι ένας φορολογικός συντελεστής 21% θα αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις να επιλέξουν την Ελβετία", δήλωσε  ο ειδικός στα θέματα φορολογίας  της Swiss Business Federation (economiesuisse). «Η Ελβετία είναι ένα μικρό έθνος με λίγους φυσικούς πόρους και χωρίς επαφή με τον ωκεανό ή με την θάλασσα. Οι μικρότερες χώρες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν - και  ο φόρος είναι θεμελιώδες δικαίωμα των Κρατών. "

Η ιδέα της φορολόγησης των εταιρειών με παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια, αλλά πρόσφατα βρήκε νέα ώθηση στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και στον όμιλο ισχυρών οικονομιών της G20.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις κλίμακες φορολογίας παρακάτω:

Corporate tax rates in selected countries and Swiss cantons in 2021.

Dubai - Bermuda                    0%

canton Zug                           11.9%

Ireland                                   12.5%

canton Geneva                    14.0%

Switzerland average           14.9%

Singapore                             17.0%

United Kingdom                  19.0%

canton Zurich                      19.7%

Russia                                    20.0%

EU average                           24.5%

China                                     25.0%

France                                   26.5%

United States                       27.5%

Germany                                30.0%

Japan                                      30.6%

United Arab Emirates        55.0%

Οι συνομιλίες που διεξάγονται από την G20 και τον ΟΟΣΑ προτείνουν επίσης μέτρα για να υποχρεώσουν τις εταιρείες να πληρώνουν έξτρα φόρους όπου πραγματοποιούν τις πωλήσεις τους και όχι μόνο όπου βρίσκονται. Ο δυνητικός αντίκτυπος αυτών των μέτρων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί. Αλλά είναι σαφές ότι η Ελβετία θα μπορούσε να χάσει φορολογικά έσοδα από τους Nestlé και Roche, τα οποία δημιουργούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων και των κερδών τους στο εξωτερικό.

Κύκλοι οικονομολόγων πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συμφωνηθεί ένας ελάχιστος φορολογικός συντελεστής σε επίπεδο G20 / ΟΟΣΑ έως το τέλος του έτους. Προτρέπει την Ελβετία να αγωνιστεί για ένα ελάχιστο ποσοστό όχι μεγαλύτερο από 15%.

Η Ελβετία έχει μέχρι στιγμής ζητήσει '' απλές, σαφείς και μετριοπαθείς λύσεις". Ο υπουργός Οικονομικών Ueli Maurer λέει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει τις μεταρρυθμίσεις, παρά την προειδοποίηση πριν από δύο χρόνια ότι οι προτάσεις του ΟΟΣΑ θα μπορούσαν να κοστίσουν την ελβετική οικονομία έως και 5 δισεκατομμύρια CHF (5,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Στην πραγματικότητα, η Ελβετία δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί σε περίπτωση που υπάρχει παγκόσμια συναίνεση για το πώς να φορολογούν εταιρείες στο μέλλον. «Μέχρι στιγμής, καμία μεγάλη οικονομία δεν έχει εκφραστεί ενάντια στον ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών», δήλωσε ο Peter Uebelhart της KPMG Switzerland. Ο προτεινόμενος ελάχιστος φορολογικός συντελεστής θα ισχύει για τα κέρδη μιας εταιρείας στο εξωτερικό.

Αλλά εάν μια χώρα φορολογεί αυτά τα κέρδη με συντελεστή χαμηλότερο από το ελάχιστο όριο, η εγχώρια κυβέρνηση της εταιρείας θα μπορούσε να επιβάλει χρέωση για την διαφορά και την  αύξηση-εξίσωση των φόρων στο ελάχιστο ποσοστό - εξαλείφοντας οποιοδήποτε φορολογικό πλεονέκτημα από το οποιοδήποτε φορολογικό  ''καταφύγιο-παράδεισο'' που επέλεξε μια εταιρεία ως έδρα.

Η ομάδα φορολογικών συμβούλων συνιστά στην Ελβετία να δαπανήσει περισσότερα για την ενίσχυση της υποδομής της για εταιρείες ως ο μόνος λογικός τρόπος για να διατηρήσει τη χώρα ελκυστική για πολυεθνικές εταιρείες.

Η Ελβετία χάνει ένα πλεονέκτημα ?

Στο τέλος του 2019, περίπου 8.765 ξένοι όμιλοι εταιρειών είχαν βάση στην Ελβετία , υποστηρίζοντας περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Δημιούργησαν διπλάσιο κύκλο εργασιών έναντι εγχώριων πολυεθνικών εταιρειών στην Ελβετία.

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι η Ελβετία χάνει το πλεονέκτημά της στον ανταγωνισμό για την προσέλκυση πολυεθνικών επιχειρήσεων. Το 2019, η εταιρεία συμβούλων McKinsey προειδοποίησε ότι άλλες χώρες προχωρούν γρηγορότερα και τα καταφέρνουν καλύτερα στην προσέλκυση πολυεθνικών εταιρειών.  Τα τελευταία χρόνια, η Ελβετία αναγκάστηκε να μεταρρυθμίσει τον εταιρικό φορολογικό κώδικα που ευνόησε τις ξένες εταιρείες χαρτοφυλακίου και ψήφισε να περιορίσει την εισροή εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση 

Το υψηλό βιοτικό επίπεδο της Ελβετίας , η ουδετερότητα και το δίκτυο πανεπιστημίων αποτελούν μαγνήτη για εταιρείες και εργαζόμενους από το εξωτερικό . Ωστόσο, οι τεταμένες σχέσεις με την Ε.Ε. απειλούν με περιορισμό στην πρόσβαση της Ελβετίας στο ευρωπαϊκό οικονομικό πεδίο σε μεγαλύτερο βαθμό.

«Ήδη μια ακριβή χώρα»

Η επιβεβλημένη αύξηση των εταιρικών εισφορών θα μείωνε επίσης το πεδίο για την αντιστάθμιση του υψηλού κόστους των μισθών εργασίας και γραφείων στην Ελβετία με χαμηλούς φόρους. «Είμαστε ήδη μια ακριβή χώρα», λέει ο Martin Naville, Διευθύνων Σύμβουλος του  ΑμερικανοΕλβετικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.  Αν προσθέσετε σε αυτό και υψηλούς φόρους , δεν θα ήταν καλό για την Ελβετία. Δεν βλέπω να φεύγουν οι εταιρείες που έχουν ήδη δημιουργηθεί εδώ, αλλά θα υπάρξουν σίγουρα  λιγότερες νέες  επιχειρήσεις που θα θέλουν να έρθουν στην Ελβετία. "

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας αύξησης αυτών των φορολογικών συντελεστών. «Η Αμερική θα πρωταγωνιστήσει στο να παράγουμε ταλαντούχους εργαζόμενους, πρωτοποριακή έρευνα και υπερσύγχρονες υποδομές - όχι για το αν μπορούμε να έχουμε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές από τους Βερμούδες ή την Ελβετία», είπε σε πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Wall Street Journal. «Ο καταστροφικός φορολογικός ανταγωνισμός θα τελειώσει μόνο όταν αρκετές μεγάλες οικονομίες σταματήσουν να υποτιμούνται μεταξύ τους και να συμφωνήσουν σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο».

Ο Martin Naville του ΑμερικανοΕλβατικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, λέει ότι η Yellen «απέτυχε να κάνει την εργασία της». Επίσης υποστηρίζει ότι η Ελβετία δεν χρησιμοποιεί πλέον φορολογικά κόλπα για να μειώσει τεχνητά τους συντελεστές φορολογίας ακόμη περισσότερο.

Κατηγορεί τον ενθουσιασμό των ΗΠΑ για τη μεταρρύθμιση των εταιρικών φόρων για τα τρισεκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για την αναζωογόνηση μιας οικονομίας που πλήττεται από τον Covid. Αυτό θα απαιτήσει επιπλέον επιβολή φόρου στους πολίτες για την αποπληρωμή ή και την μείωση του ελλείματος που διογκώθηκε. Εάν οι ΗΠΑ αρχίσουν να φορολογούν τις επιχειρήσεις περισσότερο, πρέπει «να υποχρεώσουν όλους τους άλλους να αυξήσουν τους φόρους τους, διαφορετικά οι αμερικανικές εταιρείες θα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση».

Τέτοια επιχειρήματα όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, αναφέρει πως χρειάζεται   η ελβετική ΜΚΟ Public Eye, η οποία εκστρατεύει εναντίον πολυεθνικών επιχειρήσεων και ισχυρών χωρών που απορροφούν φόρους από μικρότερα κράτη. Δηλώνει πως είναι αντίθετη στην χαμηλή φορολογία και οργανώνει ομιλίες κατά των μεγάλων εταιρειών.

«Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι συζητήσεις σχετικά με τους ελάχιστους φορολογικούς συντελεστές αυξάνονται και οι πιέσεις πρέπει να είναι περισσότερες και   πιο γρήγορες, στις χώρες που δεν συμφωνούν με αυτό» δήλωσε ο εκπρόσωπος, Andreas Missbach.

«Είναι πολύ πιθανό η Ελβετία να πληρώσει το τίμημα για μια στρατηγική που βασίζεται στην προσέλκυση εταιρειών με φορολογικά προνόμια.                                                                                      Αλλά η Ελβετία θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η πρακτική λαθροθηρίας πηγών εισοδήματος (φόρων) από άλλες χώρες δεν θα μπορούσε να διαρκέσει για πάντα ».


Πηγή:  swiss info


Ακολουθείστε μας στο facebook