Breaking News

Ελβετική Τράπεζα UBS Πρώτη Καταδίκη για Φοροδιαφυγή

 


 Η κολοσσιαία  Ελβετική Τράπεζα UBS απέτυχε να ανατρέψει την καταδικαστική ετυμηγορία σε βάρος της  από υπόθεση φοροδιαφυγής στη Γαλλία.

Εφετείο στο Παρίσι επιβεβαίωσε ότι η ελβετική τράπεζα UBS είναι ένοχη στο ότι βοήθησε Γάλλους φοροφυγάδες.  Όμως  μείωσε την ποινή που επέβαλλε στην τράπεζα από 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ (4,7 δισεκατομμύρια CHF) σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας κατηγορήθηκε πως βοήθησε συστηματικά Γάλλους πελάτες να φοροδιαφύγουν μεταξύ 2004 και 2012, δελεάζοντάς τους να κρύψουν τα χρήματά τους στην Ελβετία, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το  Γαλλικό Εφετείο.

Το 2019, στην UBS επιβλήθηκε αρχικά πρόστιμο 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και καταδικάστηκε να πληρώσει 800.000 ευρώ σε αστικές αποζημιώσεις στο γαλλικό κράτος, αφού αποχώρησε τελικά  από τις συνεχώς αναβαλλόμενες διαπραγματεύσεις.

Όμως η UBS επανήλθε και άσκησε έφεση κατά της απόφασης  του 2019 , υποστηρίζοντας ότι είχε πολιτικά κίνητρα η καταδίκη της αυτή.  Η έφεση δικάστηκε  τον Μάρτιο του 2021 με την ετυμηγορία να καθυστερεί αρκετούς μήνες καθώς ένας δικαστής έλλειπε από την σύνθεση του δικαστηρίου λόγω  ασθένειας.

Η καταδίκη της UBS είναι ήττα για την τράπεζα που είχε ζητήσει αθώωση. Αλλά η χρηματική ποινή είναι μικρότερη από το μισό του αρχικού ποσού που ζητήθηκε και,  επίσης μικρότερη από τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν οι εισαγγελείς στην έφεση.

Η νέα επιβάρυνση 1,8 δισ. ευρώ αποτελείται από πρόστιμο 3,75 εκατ. ευρώ, 1 δισ. ευρώ κατασχεθέντα κέρδη και 800 εκατ. ευρώ σε αποζημίωση. Μέρος του λόγου για τη μειωμένη ποινή είναι η απόφαση ότι το ποσό θα πρέπει να βασίζεται στο ποσό των φόρων που έχουν διαφύγει και όχι στο συνολικό ποσό των περιουσιακών στοιχείων που κατέχονται από την τράπεζα UBS.

Μικτό συναίσθημα η απόφαση του  Γαλλικού Δικαστηρίου

Η Stéphanie Gibaud, η πρώην υπάλληλος της UBS France, της οποίας οι καταγγελίες ξεκίνησαν τη διαδικασία κατά της τράπεζας, χαιρέτισε την ετυμηγορία ως «καλό μήνυμα» αλλά αμφισβήτησε την  ποινή  που μειώθηκε περισσότερο από το μισό.

«Το μέγεθος των οικονομικών κυρώσεων πρέπει να αυξηθεί για να αναγκάσει τις τράπεζες να αλλάξουν τις πρακτικές τους», τόνισε η Stephanie Gibaud. «Τι έχει αλλάξει; Τελείωσε η φοροδιαφυγή; Έχουν επιστρέψει τα χρήματα στις χώρες μας; Φυσικά όχι, γιατί κάθε χρόνο φαίνεται να έχουμε ένα νέο σκάνδαλο όπως τα Pandora Papers ».

Για την κυρία Gibaud, τα καλά νέα είναι ότι η UBS κρίθηκε ένοχη από δικαστήριο, αντί να διαπραγματευτεί μια δικαστική διευθέτηση,  χωρίς να χρειάζεται να δεχτεί ποινική ευθύνη, όπως σε άλλες χώρες. «Η UBS δεν μπορεί πλέον να λέει ότι έχει μείνει ατιμώρητη. Αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για αλλαγή καθώς περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν αυτά τα σκάνδαλα».

Και κάλεσε τις χώρες να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τους καταγγέλλοντες για να ενθαρρύνουν περισσότερους ανθρώπους να παρουσιάσουν στοιχεία για κακή πρακτική από μέρους των Τραπεζών.

 

Η  τράπεζα UBS είπε ότι εξετάζει τις επιλογές της, συμπεριλαμβανομένου του αν θα γίνει έφεση για δεύτερη φορά.

Στο γαλλικό υποκατάστημα της τράπεζας επιβλήθηκε πρόστιμο 1,875 εκατομμυρίων ευρώ για παράνομη παρότρυνση πελατών, αλλά, σε αντίθεση με τον όμιλο UBS, απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος.

Η τράπεζα έπρεπε να συνάψει ομόλογο 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ με τις γαλλικές αρχές κατά την έναρξη των διαδικασιών το 2014 και έχει δεσμεύσει 450 εκατομμύρια ευρώ σε νομικές διατάξεις.

 

 

Πηγή:  swiss review of economics

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία Αυξημένες οι Τάσεις Αυτοκτονίας Μεταξύ των Νέων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Είναι Ασφαλές Καταφύγιο το Ελβετικό Φράγκο?






                                 Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου 
                                                               Ναύαρχο ε.α. - Νομικό