Breaking News

Ρωσία Πως και Γιατί Ανεβαίνει το Ρούβλι

 


Ρωσία Πώς και Γιατί Ανεβαίνει το Ρούβλι.

Μετά από μια απότομη πτώση της αξίας στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, το ρωσικό ρούβλι έχει ανακτήσει μεγάλο μέρος της αξίας του έναντι άλλων παγκόσμιων νομισμάτων, μια αλλαγή που κατέστη δυνατή χάρη στους επιθετικούς ελέγχους κεφαλαίων που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση στη Μόσχα και η συνεχής ροή πληρωμών για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.

Η ανθεκτικότητα του ρουβλίου ενόψει των κυρώσεων μπορεί να διευκολύνει, τουλάχιστον προσωρινά, το καθεστώς του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να νικήσει στο πεδίο  των διεθνών προσπαθειών να χρεοκωπήσουν  την Ρωσία. Οι κινήσεις προστασίας του ρωσικού νομίσματος από το οικονομικό επιτελείο του προέδρου Πούτιν φαίνεται να αποδίδουν προς το παρόν.

Επίσης, οι Δυτικές Κυβερνήσεις - καθώς συσσωρεύονται στοιχεία για τη βίαιη μεταχείριση των Ουκρανών αμάχων από τα ρωσικά στρατεύματα - λαμβάνουν περαιτέρω μέτρα για να αποκοπούν εντελώς  από τη ρωσική ενέργεια, τότε η ικανότητα του Κρεμλίνου να προστατεύει το νόμισμά του μπορεί να αποδυναμωθεί ή και να μηδενιστεί τονίζουν έμπειροι αναλυτές από τις Η.Π.Α.

«Πιστεύω ότι το σύνολο των αποριών μας και ερωτημάτων είναι γύρω από τα ενεργειακά έσοδα», είπε στη VOA η Rachel Ziemba, συνεργάτης στο Κέντρο για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια. Επίσης απορούμε που όλες αυτές οι κυρώσεις δεν έφεραν ακόμη το επιθυμητό αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας η συνεργάτης του Κέντρου είπε, «Καθώς οι εικόνες θηριωδιών στο έδαφος εξακολουθούν, η πίεση να κάνουμε περισσότερα κατά της Ρωσίας, θα αυξηθεί».

Εκπληκτική ανάκαμψη για το μέχρι πρίν ένα μήνα ‘’τελειωμένο νόμισμα’’

Μία εβδομάδα πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία, το ρούβλι άξιζε περίπου 1,3 σεντς σε αμερικανικό νόμισμα, που σημαίνει ότι κόστιζε λίγο πάνω από 76 ρούβλια για να αγοράσει κανείς ένα δολάριο. Μέχρι τις 7 Μαρτίου, αφού οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ανακοίνωσαν μια σειρά επώδυνων κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, η αξία του ρουβλίου είχε μειωθεί σχεδόν στο μισό. Εκείνη την ημέρα, ένα ρούβλι άξιζε 0,7 σεντ, που σημαίνει ότι κόστιζε σχεδόν 143 ρούβλια για να αγοράσει κανείς 1  δολάριο.

Η προσδοκία πολλών στις πρώτες μέρες του πολέμου ήταν ότι η απώλεια της αξίας του ρουβλίου θα αποτελούσε μακροπρόθεσμο πρόβλημα για τη ρωσική οικονομία. Το σημαντικότερο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγματικών διαθεσίμων της ρωσικής κεντρικής τράπεζας - κεφάλαια  σε ξένα νομίσματα και ένα μέρος του χρυσού της Ρωσίας που διατηρούνται σε τράπεζες εκτός Ρωσίας - δεσμεύτηκαν. Αυτό άφησε τη Μόσχα χωρίς την επιλογή να ανεβάσει την τιμή του ρουβλίου αγοράζοντας το στην ανοιχτή αγορά με δολάρια, ευρώ και άλλα ξένα νομίσματα.

Στην πραγματικότητα, η ρωσική κυβέρνηση και η κεντρική της τράπεζα έκαναν πολλά που ανέβασαν την τιμή του νομίσματός της. Από την Τρίτη, το ρούβλι άξιζε περίπου 1,2 σεντς, που σημαίνει ότι τώρα κοστίζει περίπου 84 ρούβλια για να αγοράσει κανείς ένα δολάριο — πολύ μακριά από τα 143 ρούβλια που απαιτούνταν μόλις έναν μήνα πριν.

«Η ρωσική κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε τα εγχώρια επιτόκια στο 20%. Επίσης, έθεσαν σε εφαρμογή ελέγχους κεφαλαίων — δηλαδή περιόρισαν τη δυνατότητα των Ρώσων ιδιωτών να αγοράζουν συνάλλαγμα», δήλωσε στη VOA ο Gian Maria Milesi-Ferretti, πρώην αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος έρευνας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο Milesi-Ferretti, ανώτερος συνεργάτης στο Hutchins Center του Brookings Institution για τη Δημοσιονομική και Νομισματική Πολιτική, είπε ότι ένας άλλος βασικός παράγοντας για την αποκατάσταση της αξίας του ρουβλίου ήταν ένας νέος περιορισμός που επιβλήθηκε στους Ρώσους εξαγωγείς.

Όλες οι ρωσικές επιχειρήσεις που εξακολουθούν να είναι σε θέση να πωλούν αγαθά διεθνώς πρέπει να πληρώνονται  σε  ξένο νόμισμα  από αυτές τις πωλήσεις και να το μεταφέρουν στη ρωσική κεντρική τράπεζα με αντάλλαγμα ρούβλια.

Αυτό δημιουργεί σταθερή ζήτηση για ρούβλια, διατηρώντας την τιμή ψηλά και δίνει στη ρωσική κεντρική τράπεζα μια νέα πηγή ξένου νομίσματος.

Αμφίβολο μέλλον λένε οι Δυτικοί

Αλλά η τιμή του ρωσικού ρουβλίου στις αγορές συναλλάγματος δεν λέει την πλήρη ιστορία των επιπτώσεων που είχαν οι κυρώσεις στη ρωσική οικονομία γενικά, και στις ζωές των απλών Ρώσων ειδικότερα.

«Η οικονομία της Ρωσίας, λόγω των κυρώσεων και των μηχανισμών αντιμετώπισης που έχει χρησιμοποιήσει η κεντρική τράπεζα, έχει γίνει πολύ περισσότερο μια εσωτερική οικονομία, μια μικρότερη οικονομία», δήλωσε στη VOA η κυρία  Ziemba, του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι Ρώσοι που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τις πιστωτικές τους κάρτες για να αγοράζουν αγαθά εκτός Ρωσίας, στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δεν μπορούν πλέον», είπε.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι  τραπεζικοί περιορισμοί  της Ρωσικής κυβέρνησης, έχουν καταστήσει αδύνατο για τις περισσότερες ρωσικές τράπεζες να διατηρούν λογαριασμούς σε τράπεζες εκτός της χώρας, γεγονός που εμποδίζει ή και διακόπτει σε πολλές περιπτώσεις,  τις διεθνείς πληρωμές. Επίσης, στο εσωτερικό της Ρωσίας, μεγάλα συστήματα πληρωμών όπως η Visa και η Mastercard έχουν σταματήσει να επεξεργάζονται διασυνοριακές συναλλαγές.

«Έτσι, υπάρχει δυσκολία στην αγορά αγαθών, τόσο από χρηματικής  ή οικονομικής  πλευράς, αλλά και επειδή πολλές εταιρείες έχουν δηλώσει —ακόμα κι αν κάποιου είδους το εμπόριο επιτρέπεται λόγω των κυρώσεων— απλά δεν θέλουν να κάνουν συναλλαγές με τη Ρωσία πλέον», πρόσθεσε η κυρία Ziemba

Ενεργειακός  μπαλαντέρ

Ένα πράγμα που παραμένει αβέβαιο είναι ο βαθμός στον οποίο οι δυτικές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, θα είναι πρόθυμες να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Επί του παρόντος, η Ρωσία έχει μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, που σημαίνει ότι εξάγει πολύ περισσότερα από όσα εισάγει.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρότειναν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα και επικαλέστηκαν το ενδεχόμενο κυρώσεων και στο ρωσικό πετρέλαιο παγκόσμια. Το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αποτελεί μεγάλο ποσοστό των καυσίμων που χρησιμοποιούνται σε όλη την Ευρώπη, δεν φαίνεται να βρίσκεται στο στόχαστρο κυρώσεων  έντονα προς το παρόν.

Περισσότερες και μεγαλύτερες κυρώσεις  κατά των ρωσικών εξαγωγών ενέργειας θα μπορούσαν να βλάψουν σημαντικά τη ρωσική οικονομία, αλλά δεν είναι σίγουρο, ότι οι δυτικές κυβερνήσεις είναι έτοιμες να κάνουν αυτό το βήμα.

«Θα πρέπει να δούμε πώς εξελίσσεται ο πόλεμος, πώς εξελίσσονται οι μέχρι τώρα κυρώσεις που έχουν επιβληθεί», είπε ο Milesi-Ferretti. «Τα πάντα καλύπτονται από αβεβαιότητα».


Πηγή: NY TIMES


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ελβετία Γιατί Είναι Μια Λογική Έξυπνη και Πρακτική Ουδέτερη Χώρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Τουρκία και ΗΠΑ Εγκαινίασαν Νέο Στρατηγικό Μηχανισμό Συνεργασίας για Οικονομία και Άμυνα Καλημέρα Ελλάδα



                                 Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου