Breaking News

Ελβετία Την Απέβαλλαν Από το Μεγαλύτερο Ερευνητικό Πρόγραμμα στον Κόσμο

 


Η κυβέρνηση της Ελβετίας  έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει μόνη της τα μέτρα για την υποστήριξη Ελβετών επιστημόνων που δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση για τα μεγάλα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πέρσι το καλοκαίρι απέβαλλε την Ελβετία και τους Ελβετούς επιστήμονες και ερευνητές από το πρόγραμμα HORIZON  EUROPE που είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στον κόσμο. Έτσι λοιπόν οι Ελβετοί αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν μόνοι τους τις έρευνες και να συμμετέχουν στο παγκόσμιο αυτό πρόγραμμα που θα καθορίσει το μέλλον του πλανήτη για τον 21ο αιώνα ίσως και για τον επόμενο. 

      ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΝΤΑΛΑΡΑ ΣΤΙΣ 29 09 2022
                     ΣΤΗΝ ΖΥΡΙΧΗ. ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ( Εισιτήρια εδώ)

Πιο αναλυτικά για ένα χρόνο οι Ελβετοί κατέβαλλαν το ποσό του 1,2 δισεκατομμυρίων φράγκων. Αξιωματούχοι δηλώνουν πως οι Ελβετοί δεν θα σταματήσουν να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα για κανένα λόγο και μιλούν για εκδικητική συμπεριφορά της Ε.Ε. και ειδικότερα της Γερμανίας, έναντι της Ελβετίας μιας χώρας που με αρκετά Δημοψηφίσματα ο λαός της αποφάσισε πως δεν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε και στο ενιαίο νόμισμα το Ευρώ.

Συνολικά λίγο πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια CHF (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για το 2021 και άλλα τόσα περίπου για το 2022 αποφασίστηκαν με 100%  σύμφωνη γνώμη στην ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας, για να γεφυρωθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα για Ελβετούς ερευνητές που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Horizon  Europe, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών.

Το πακέτο περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια για συμμετοχή σε έργα ψηφιακής τεχνολογίας και συμμετοχή σε μεγάλη ερευνητική υποδομή καθώς και επέκταση της ήδη υπάρχουσας στον τομέα της ενέργειας σύντηξης .

Τα κεφάλαια που δεσμεύτηκαν ήταν μέρος της  ¨θεωρητικά¨ υποχρεωτικής συνεισφοράς της Ελβετίας στην ΕΕ για συμμετοχή στα προγράμματα 2021-2027. Ένα μεγάλο Γερμανικό πρωτίστως όχι υψώθηκε απέναντι στην μικρή Ελβετία.

Έτσι η Ελβετία ουσιαστικά αποκλείστηκε από αυτήν μέχρι νεωτέρας και υποβιβάστηκε σε καθεστώς μη συνδεδεμένου μέλους τον περασμένο Ιούλιο λόγω της άρνησης της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ενιαίο νόμισμα.

Η κίνηση της ΕΕ ήρθε λίγο μετά την απομάκρυνση της ελβετικής κυβέρνησης από επτά χρόνια διαπραγματεύσεων σχετικά με μια γενική συμφωνία θεσμικού πλαισίου για την απλούστευση των διμερών σχέσεων και την πιθανή προένταξη της Ελβετίας καθώς και  την σύνδεση με τις Βρυξέλλες. ΄Όμως αυτό δεν έγινε ποτέ χάρη στην άρνηση των Ελβετών πολιτών σε δημοψηφίσματα που προηγήθηκαν.

Η ελβετική κυβέρνηση επανέλαβε την Τετάρτη τον στόχο της για μια «ταχεία σύνδεση» με το Horizon Europe ανεξαρτήτου κόστους.

Συνεργασία

Εκτός από τα μεταβατικά μέτρα, η κυβέρνηση ενέκρινε την έναρξη διμερών και πολυμερών πρωτοβουλιών ερευνητικής συνεργασίας με εταίρους και εκτός Ε.Ε.σ που επιθυμούν να συνεργαστούν με τους Ελβετούς στην Διαστημική Τεχνολογία και Υλικά, Βιοχημεία, Βιοιατρική, Νανοτεχνολογία, Τεχνητή Νοημοσύνη και σειρά άλλων πεδίων επιστημονικών ερευνών.

«Μαζί με τις υφιστάμενες επενδύσεις από τα πανεπιστήμια και την κυβέρνηση, αυτό θα είναι κρίσιμο για την ενίσχυση των θεμελίων των διεθνών συνεργασιών», δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η Ελβετία σχεδιάζει επίσης να ενισχύσει κατά πολύ τη διεθνή συνεργασία στο διάστημα. Πρόκειται να υπογράψει ξεχωριστή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και προαιρετικά με τα κράτη μέλη του αργότερα αυτόν τον μήνα.

Το Horizon Europe έχει συνολικό προϋπολογισμό 95 δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας στον κόσμο.


Πηγή :  Swiss news


Σ.Σ. Από αυτά τα δημοσιεύματα του Ελβετικού Τύπου καταλαβαίνουμε πως η Ε. Ε. προσπαθεί να χειραγωγήσει  τα κράτη εκβιαστικά ζητώντας να ενταχθούν στην Ένωση και στο Ευρώ αν θέλουν να χρηματοδοτηθούν για την έρευνα και την ανάπτυξη. Ευτυχώς για τους Ελβετούς έχουν δημιουργήσει μια οικονομικά ανεξάρτητη χώρα πολύ ισχυρή σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας  και δεν υποκύπτουν στους πειθαναγκασμούς - εκβιασμούς της Ε.Ε. Παρότι μικρή σε έκταση και πληθυσμό η Ελβετία αντιστέκεται με σθένος, έναντι στις απειλές και πολλές φορές στην εκδικητικότητα συγκεκριμένων χωρών μελών της Ε.Ε. Από εμάς στο ellinesradio.gr ένα μεγάλο ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην χώρα των Άλπεων την μοναδική χώρα της  Άμεσης Δημοκρατίας,  που χρηματοδοτεί μόνη της ότι είναι καλό και πρέπον για το μέλλον της χώρας και των Ελβετών πολιτών. Μακάρι κι η Πατρίδα μας να μπορούσε να μιμηθεί αυτή την θαυματουργή μικρή αλλά και τόσο μεγάλη χώρα των Άλπεων.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ελβετία Ακυρώνει Παραδόσεις Γερμανικών Όπλων στην Ουκρανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Ρωσία Προς Δύση Μην Δοκιμάζετε Άλλο την Υπομονή μας


Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου Ναύαρχο ε.α. - Νομικό

                  Κάθε Κυριακή στις 5.οο το απόγευμα (6 ώρα Ελλάδας)



Εκπομπή ΝΟΜΙΚΗ ΓΝΩΜΗ με την Αναστασία Μήλιου Δικηγόρο Παρ΄ Αρείω Πάγω

                                              Κάθε Κυριακή στις 2.οο το μεσημέρι