Ιταλία Ζητάει Αποζημιώσεις από την Γερμανία 80 Χρόνια Μετά
Η Γερμανία παραπέμπει ξανά την Ιταλία στο δικαστήριο του ΟΗΕ για τις αξιώσεις των Ναζί για αποζημίωση
Η Γερμανία κατέθεσε αγωγή κατά
της Ιταλίας στο ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ επειδή η Ρώμη συνεχίζει να επιτρέπει
στα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου να διεκδικούν αποζημίωση από το
γερμανικό κράτος ακόμη και μετά από προηγούμενη απόφαση ότι τέτοιες αξιώσεις
παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Η αίτηση της Γερμανίας στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του δικαστηρίου αργά την Παρασκευή, αναφέρει ότι η Ιταλία συνεχίζει να επιτρέπει την υποβολή αξιώσεων αποζημίωσης στα εγχώρια δικαστήρια παρά την απόφαση του ICJ το 2012 ότι αυτό παραβίαζε το δικαίωμα του Βερολίνου στην ασυλία βάσει του διεθνούς δικαίου.
Το Βερολίνο λέει ότι από την απόφαση του 2012, έχουν
κατατεθεί περισσότερες από 25 νέες αξιώσεις αποζημίωσης στην Ιταλία κατά του
γερμανικού κράτους για ζημιές που προέκυψαν από εγκλήματα των Ναζί κατά τη
διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, τα
δικαστήρια διέταξαν τη Γερμανία να καταβάλει αποζημίωση.
Για να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις σε δύο τέτοιες περιπτώσεις, τα ιταλικά δικαστήρια προσπαθούν να δεσμεύσουν ακίνητα στη Ρώμη που ανήκουν στο γερμανικό κράτος.
Η Γερμανία λέει ότι έχει καταθέσει την υπόθεση στο ICJ τώρα
επειδή ένα ιταλικό δικαστήριο είπε ότι θα αποφασίσει έως τις 25 Μαΐου εάν θα
εξαναγκάσει την πώληση των κτιρίων, ίσως και με πλειστηριασμό, μερικά από τα
οποία στεγάζουν γερμανικά πολιτιστικά, αρχαιολογικά, ιστορικά και εκπαιδευτικά
ιδρύματα.
Το Βερολίνο ζήτησε από το δικαστήριο να λάβει τα λεγόμενα προσωρινά μέτρα για να διασφαλίσει ότι η Ιταλία δεν θα δημοπρατήσει δημοσίως το ακίνητο ενώ εξετάζεται η ευρύτερη υπόθεσή της για αξιώσεις αποζημίωσης. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για ακρόαση για τα προσωρινά μέτρα, αλλά αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων.
Γενικά χρειάζονται χρόνια για να εκδώσει το ICJ, γνωστό και
ως Παγκόσμιο Δικαστήριο, μια οριστική απόφαση σε υποθέσεις.
Η διαμάχη για τις αξιώσεις αποζημίωσης του Β' Παγκοσμίου
Πολέμου ξεκίνησε το 2008 όταν το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε ότι η
Γερμανία έπρεπε να πληρώσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ σε οικογένειες εννέα
ατόμων που ήταν μεταξύ των 203 που σκοτώθηκαν από τον γερμανικό στρατό στην
Civitella της Τοσκάνης το 1944.
Ακολούθησαν αρκετές παρόμοιες αξιώσεις αποζημίωσης από Ιταλούς πολίτες κάτι που η Ιταλική Δικαιοσύνη το επέτρεψε και σε μερικές περιπτώσεις διάφοροι νομικοί παρότρυναν τους Ιταλούς πολίτες, που έχασαν συγγενείς τους ή καταστράφηκαν περιουσίες τους να ξεκινήσουν δικαστικούς αγώνες κατά του Γερμανικού Κράτους.
Η Γερμανία έχει υποστηρίξει ότι έχει ήδη αντισταθμίσει τις αδικίες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σε εκτεταμένες συνθήκες ειρήνης και αποζημιώσεων με τις πληγείσες χώρες, πληρώνοντας δισεκατομμύρια ευρώ από τότε που τελείωσε ο πόλεμος με την ήττα του ναζιστικού καθεστώτος το 1945.
πηγή : Euro news
Σ.Σ. Στην Ελλάδα κανείς δεν ξέρει ή δεν θέλει να ξέρει για το θέμα αυτό. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την Ναζιστική θηριωδία. Οι καταστροφές δημοσίων περιουσιών οι απώλειες κινητών και ακινήτων του δημοσίου αλλά και ιδιωτών αλλά και οι εκτελέσεις πολιτών στην Ελλάδα είναι δεύτερες σε μέγεθος μετά την Ρωσία. Επίσης οι Ναζί φεύγοντας από την Ελλάδα πήραν μαζί τους περίπου 300.000 αρχαία ευρήματα είτε από ανασκαφές που έκαναν μόνοι τους είτε από αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία της Ελλάδας. Να μην ξεχνάμε οι Έλληνες και το Κατοχικό δάνειο που υποχρεωτικά οι Γερμανοί απέσπασαν από την Ελλάδα καθώς και τα έξοδα της Γερμανικής Κατοχής τα οποία ήταν υποχρεωμένη να πληρώνει η Ελληνική τότε κυβέρνηση των δοσιλόγων.
Αυτά και άλλα πολλά δικαιούται η πολύπαθη Πατρίδα μας από το Γερμανικό Κράτος. Καμία Ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν είπε τίποτα για όλα αυτά, παρά μόνο χλιαρές αντιδράσεις και υπομνήματα στις εκάστοτε Γερμανικές κυβερνήσεις προεκλογικά. Μετά τις εκλογές κανένα πολιτικό κόμμα δεν ξεκίνησε καμία νομική διαδικασία έναντι της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης και σήμερα. Απλά να τονίσουμε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε. Αυτά όλα συνέβησαν, τα πέρασαν οι Έλληνες και δεν δικαιολογείται οι Ιταλοί τότε σύμμαχοι των Γερμανών να ζητούν ακόμη και σήμερα αποζημιώσεις και οι Έλληνες να πίνουν φραπέ και φρέντο εσπρέσσο στα καφέ αραχτοί και ανέμελοι. Ένα τεράστιο ‘’δε βαριέσαι αδελφέ’’ είναι πάνω από την Ελλάδα μόνιμα. Πρέπει να ξεκινήσουμε κάποτε να διεκδικούμε όλα όσα πληρώσαμε σαν Ελλάδα για να είναι σήμερα η Ευρώπη αυτή που είναι και ''ενωμένη''. Σε μας πάνω πάτησαν και ακόμη πατούν.