Breaking News

Ποιοί Είναι Οι Ρώσοι Μισθοφόροι Wagner

 


Ποιοι είναι οι Ρώσοι μισθοφόροι Wagner που στάλθηκαν για να σκοτώσουν τον Ζελένσκι

Ένας άντρας βυθίζει αδιάφορα ένα μαχαίρι στο χέρι μιας γυναίκας, καθηλώνοντάς την στο τραπέζι ως ένα προοίμιο βιασμού. Ένας άλλος επιτιθέμενος δολοφονεί το μωρό της. Αυτές οι φρικαλεότητες ανήκουν σε έναν πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά όχι σε αυτόν που διεξάγεται τώρα.

Πρόκειται για σαδιστικές, γεμάτες φρίκη εικόνες από τη μηχανή προπαγάνδας του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το Solntsepyok -που μεταφράζεται περίπου ως "ηλιοκαμμένος" και πήρε το όνομά του από ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων- είναι μια ταινία που απεικονίζει μια φανταστική ουκρανική σφαγή Ρώσων το 2014 και την επακόλουθη εκδίκηση που πήρε μια ομάδα Ρώσων μισθοφόρων που απεικονίζονται ως ήρωες.

Με πρωταγωνιστές γνωστούς ηθοποιούς, η ταινία Solntsepyok έκανε πρεμιέρα στη ρωσική τηλεόραση τον Αύγουστο, μία από τις πολλές προπαγανδιστικές ταινίες που χρηματοδοτούνται από έναν δισεκατομμυριούχο γνωστό ως "σεφ του Πούτιν".

Σύμφωνα με τους Times, ο Yevgeny Prigozhin είναι ένας πρώην κατάδικος που έκανε περιουσία στον τομέα της εστίασης και τώρα διευθύνει την ομάδα Wagner, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία, οι μισθοφόροι της οποίας προκαλούν χάος σε όλο τον κόσμο εδώ και χρόνια.

Στην Ουκρανία, όπως ανέφεραν οι Times του Λονδίνου την περασμένη εβδομάδα, είχαν αναλάβει να δολοφονήσουν τον πρόεδρο Ζελένσκι. Αλλά οι προσπάθειές τους να σκοτώσουν αυτόν και άλλους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου του Κιέβου απέτυχαν και όπως πολλοί στην κύρια ρωσική δύναμη εφόδου, οι μισθοφόροι αρχίζουν να ανησυχούν.

"Νόμιζαν ότι αυτή η δολοφονία θα ήταν μια εύκολη υπόθεση, αλλά έχουν θρηνήσει θύματα και ανησυχούν τώρα μήπως μείνουν παγιδευμένοι στο Κίεβο", δήλωσε πηγή που επικοινωνεί με συνεργάτες της ομάδας.

Οι μισθοφόροι της ομάδας Wagner δρουν στην Ουκρανία από το 2014, όταν χιλιάδες στάλθηκαν στα ανατολικά της χώρας για να βοηθήσουν στην υποδαύλιση του πολέμου κατά της Δύσης και τη δημιουργία ρωσικών αυτονομιστικών "λαϊκών δημοκρατιών", μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τον Πούτιν.

Εκτός από τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις του, ο 60χρονος Prigozhin είναι επίσης ο μετρ της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου, του οποίου οι αιματηρές ταινίες δράσης παρουσιάζουν τα ρωσικά "σκυλιά του πολέμου" ως συμπαθητικούς απατεώνες και ανιδιοτελείς ήρωες, όπως στο Solntsepyok.

Ένας ρωσικός ιστόπος χαρακτήρισε την ταινία ως παρωδία και "ξενοφοβική βρωμιά", σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα οι Ρώσοι μισθοφόροι είναι αυτοί που συχνά κατηγορούνται για δολοφονίες και βιασμούς.

"Αναμφίβολα, είναι καλή παρέα σε ένα μπαρ, με πολλές ιστορίες να διηγηθούν, αλλά γενικά, είναι ένα μάτσο δολοφόνοι", δήλωσε ο στρατηγός Sir Richard Barrons, πρώην διοικητής της Διοίκησης Κοινών Δυνάμεων της Βρετανίας. "Η ιδέα είναι ότι κάνοντας τρομερά βίαια πράγματα και τρομοκρατώντας τους ανθρώπους, μπορούν να συντρίψουν κάθε αντίσταση. Δεν λογοδοτούν, μπορούν να δρουν ατιμώρητοι".

Ενώ οι στρατιώτες του δρουν στις σκιές, ο Prigozhin, έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες στις ΗΠΑ για την διαξαγωγή "πολέμου πληροφορίας" από ένα "εργοστάσιο με τρολ" στην Αγία Πετρούπολη και για διατάραξη των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2016, ένα παράδειγμα της προτίμησης του Πούτιν να αναθέτει κάποια από τα πιο βρώμικα και ευαίσθητα έργα του σε κοντινούς του συνεργάτες.

Prigozhin έχει τα δάχτυλά του σε πολλές πίτες", δήλωσε ο Valeriy Akimenko του Conflict Studies Research Centre - "και είναι επικίνδυνο να τις εξετάζουμε", πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι τρεις Ρώσοι δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν καθώς ερευνούσαν τις δραστηριότητες της ομάδας Wagner στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία το 2018.

Η μεγάλη ευκαιρία ανέλιξης για τον Prigozhin ήρθε το 2001, όταν ο Πούτιν άρχισε να τρώει στο πολυτελές εστιατόριό του στην Αγία Πετρούπολη, το New Island. Ο πρώην πωλητής χοτ ντογκ βρισκόταν στο αγαπημένο τραπέζι του Πούτιν, ως ένας καλός οικοδεσπότης.

Παρά τα ''σκιώδη'' συμφέροντά του που κυμαίνονται από τη Λιβύη έως το Σουδάν, ο Prigozhin εξακολουθεί να εμπλέκεται με την προετοιμασία φαγητού του Ρώσου προέδρου.

Μάλιστα μια διοργανώτρια εκδηλώσεων το έμαθε αυτό προς έκπληξή της όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την Αγία Πετρούπολη, για να πληροφορηθεί από τον δήμαρχο ότι υπήρχε μόνο μια εταιρεία για την τροφοδοσία της διεθνούς εκδήλωσής της: Η Prigozhin.

 "Δεν επρόκειτο για πρόταση", δήλωσε ένας φίλος της διοργανώτριας. "Δεν ήταν διαπραγματεύσιμο. Η Prigozhin θα αναλάμβανε τη σύμβαση ή δεν θα γινόταν καμία εκδήλωση".

Ενώ ο Prigozhin πετάει με τα ιδιωτικά του τζετ, η ηγεσία του ιδιωτικού στρατού του Κρεμλίνου (Wagner) έχει ανατεθεί στον Dmitri Utkin, έναν πρώην μέλος των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Spetsnaz, του οποίου το διακριτικό κλήσης ήταν "W" από το Wagner, τον Γερμανό συνθέτη που θαύμαζε ο Αδόλφος Χίτλερ.

Utkin φαίνεται να έχει μια προτίμηση κάθε τι που έχει σχέση με το Τρίτο Ράιχ", εξήγησε ο Akimenko.

 Δρώντας σε περιοχές από την Αφρική έως τη Μέση Ανατολή, οι άνδρες του έχουν αφήσει πίσω τους ένα ποτάμι αίματος. Στο διαδίκτυο έχουν κυκλοφορήσει βίντεο με έξι ρωσόφωνους άνδρες να σπάνε τα χέρια και τα πόδια ενός Σύρου αποστάτη του στρατού με σφυρί, προτού τον αποκεφαλίσουν και τον διαμελίσουν και κάψουν το πτώμα του το 2017.

Η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα, Novaya Gazeta, (είναι μία από τις εφημερίδες που αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο για μετάδοση ''ψευδών πληροφοριών'' σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία) αναγνώρισε έναν από τους δράστες ως μέλος της Wagner. Όμως οι δολοφόνοι δεν έχουν ποτέ παραπεμφθεί σε δίκη λόγω περίπλοκων προβλημάτων με τους μισθοφόρους, όσον αφορά το κομμάτι που σχετίζεται με τη δικαιοδοσία.

 "Το να λογοδοτήσουν είναι σχεδόν αδύνατο", δήλωσε η Sorcha MacLeod, η οποία προεδρεύει της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τους μισθοφόρους. "Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχουμε δει τις πιο σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πιθανά εγκλήματα πολέμου να διαπράττονται ατιμώρητα. Πολλοί που διαμαρτυρήθηκαν γι' αυτό εξαφανίστηκαν και βασανίστηκαν".

Ο Πούτιν επέμεινε ότι οι μισθοφόροι δεν έχουν καμία σχέση με το ρωσικό κράτος. "Αυτό είναι ένα ξεδιάντροπο ψέμα", δήλωσε ο Keir Giles, ανώτερος Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας στο think tank Chatham House. "Εκπαιδεύονται με τον ρωσικό στρατό, συνεργάζονται στενά μαζί του και λαμβάνουν ρωσικά στρατιωτικά παράσημα".

Πρόσθεσε: "Είναι ένα εργαλείο (σ.σ. η ομάδα Wagner) που χρησιμοποιεί το ρωσικό κράτος για να διερευνήσει τα όρια της 'αποδεκτής συμπεριφοράς', είναι διαψεύσιμοι, μπορούν να αναπτυχθούν πιο εύκολα από τον ρωσικό στρατό και είναι επίσης πιο αναλώσιμοι. Οι τελευταίες ημέρες έδειξαν πόσο αδιάφοροι είναι οι Ρώσοι για τους θανάτους στρατιωτών τους. Για τους μισθοφόρους νοιάζονται ακόμη λιγότερο".

Ορισμένοι στις τάξεις των μισθοφόρων είναι πρώην κατάδικοι, όπως ο Prigozhin, άλλοι είναι αξιωματικοί της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU. Πρόκειται για την ίδια ομάδα πράκτορες της οποίας κατηγορήθηκαν από την Βρετανία ότι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Σεργκέι Σκριπάλ, έναν αποστάτη της GRU, με τον θανατηφόρο νευροπαραλυτικό παράγοντα novichok στο Σάλσμπερι το 2018. Οι Ρώσοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό

Η εκπαίδευση λέγεται ότι πραγματοποιείται σε στρατιωτική βάση στην περιοχή του Κρασνοντάρ, κοντά στην περιοχή όπου σταθμεύει η 10η Ταξιαρχία Ειδικών Επιχειρήσεων της GRU. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η μισθοφορική δύναμη υπάγεται στην GRU.

Οι μαχητές της είναι εξοπλισμένοι με υπερσύγχρονα όπλα, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών ελικοπτέρων Mi-24, μαχητικών αεροσκαφών, μεταγωγικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων.

Ωστόσο, δεν είναι ''άτρωτοι'' στο πεδίο της μάχης. Σε μια αποστολή στη Μοζαμβίκη το 2019, όταν 200 μισθοφόροι του Βάγκνερ προσλήφθηκαν για να αναμετρηθούν με ισλαμιστές αντάρτες με αντάλλαγμα τη ρωσική πρόσβαση σε φυσικούς πόρους, υπέστησαν βαριές απώλειες σε διάφορες ενέδρες και αποχώρησαν τον επόμενο χρόνο. "Οι τζιχαντιστές γνώριζαν καλύτερα το έδαφος", δήλωσε η πηγή που είχε επικοινωνία με τους συνεργάτες της Wagner. "Οι Ρώσοι δεν είχαν επιχειρήσει ποτέ ξανά σε συνθήκες ζούγκλας, δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν".

Οι μισθοφόροι της Wagner είχαν επίσης υποστεί απώλειες στη Συρία, με δεκάδες θύματα σε μια τετράωρη μάχη με αμερικανικά στρατεύματα το 2018. Οι Ρώσοι διοικητές επέμειναν ότι οι άνδρες της δεν είχαν καμία σχέση μαζί τους, όταν οι Αμερικανοί αξιωματικοί τους προέτρεψαν μέσω ασυρμάτου να σταμτήσουν την επίθεση.

Οι μισθοφόροι δρούσαν επίσης στο Σουδάν, εκπαιδεύοντας τα στρατεύματα ενός πολέμαρχου με αντάλλαγμα την πρόσβαση σε χρυσωρυχεία.

Wagner είναι πραγματικά καλή στον εντοπισμό κενών και στη δημιουργία ανοιγμάτων για το Κρεμλίνο, ιδίως στην Αφρική", δήλωσε ο Πολ Στρόνσκι του Carnegie Endowment for International Peace.

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, εκτός από την παροχή στρατιωτικής δύναμης για την καταπολέμηση των ανταρτών και την προστασία του προέδρου, ο Prigozhin προσπάθησε να δημιουργήσει και φιλίες για το Κρεμλίνο. Υπήρξε χορηγός ενός τουρνουά ποδοσφαίρου και ενός διαγωνισμού "Miss Centrafrique".

Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι προπαγάνδας του, ωστόσο, ήταν το Tourist, μια πολεμική ταινία που εξυμνούσε τους "άνδρες της Wagner", όπως είναι γνωστοί στην περιοχή. Μεταγλωττισμένη στη γλώσσα Σάνγκο, προβλήθηκε σε ένα κατάμεστο στάδιο στο Μπανγκί, την πρωτεύουσα, πέρυσι.

Έκτοτε, οι προσπάθειες δημοσίων σχέσεων του Prigozhin έχουν αλλάξει από τις ταινίες στα αγάλματα. Ένα από αυτά εμφανίστηκε κοντά στο στάδιο του Μπανγκί και δείχνει Ρώσους στρατιώτες να υπερασπίζονται γυναίκες και παιδιά. Μνημεία για τους μισθοφόρους έχουν επίσης εμφανιστεί στη Συρία και την Ουκρανία.

 

Πηγή:  TIMES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  4 Τρόποι για να Αναπτύξετε τον Εαυτό σας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Πανδημία Πρίν, Τώρα ο Πούτιν, αλλά με τα Παιδιά μας τί Γίνεται



                                  Εκπομπή ΑΛΛΑΞΕ ΓΝΩΜΗ με τον Αντώνη Παπαντωνίου